A cikk az egeszsegvalasz.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.
Az ekcéma kialakulása a bélfal károsodásával kezdődik. A bélfal nem más, mint egy szűrő, mely megakadályozza a nagyobb méretű molekulák véráramba jutását. Ha ez a "szűrő" károsodik, a bélfal áteresztővé válik, így ezek a nagy méretű molekulák képesek bejutni a véráramba, gyulladást okoznak, ez a gyulladás pedig megjelenhet többek között ekcéma formájában. A gyulladáskeltő élelmiszerek többsége tartalmaz glutént, tejet, vagy szóját.
A gyulladáskeltő élelmiszerek fogyasztása nagyban hozzájárulhat az ekcéma megjelenéséhez, terjedéséhez. Ezen élelmiszerek csoportjába tartoznak a finomított szénhidrátok is (melyek szinte azonnal cukorrá bomlanak le), és az omega-6 zsírsavakban gazdag növényi olajok.
Az ekcéma jelentősen javul, ha átállunk az egészséges zsírok fogyasztására. Bőrünk egészségéért fogyasszunk sok tengeri halat, avokádót, kókuszolajat, állati zsírokat.
Avokádót - Gazdag "jó" zsírokban, és zsírban oldódó E-vitaminban, mely a bőrfelszíni gyulladásokat enyhítheti.
Tengeri halat - Aminosavakban gazdag, mely szintén segít a károsodott bőr helyreállításában; jódot tartalmaz, mely elengedhetetlen az egészséges pajzsmirigy működéshez; és D-vitamint is, mely hozzájárul az egészséges immunrendszer fenntartásához.
Shiitake gombát - Gazdag D-vitaminban (ha napfény jelenlétében termesztik), és immunerősítő béta-glükán molekulákat is tartalmaz.
Cinkben gazdag ételeket - Helyreállítják a károsodott bőrt, a faggyúmirigyek normál működését támogatják. Cinkben gazdag ételek például a halak, tengeri herkentyűk, szárnyasok és magvak.
Transzzsírokat - A feldolgozott élelmiszerekben található, megzavarja a szervezet zsíranyagcseréjét.
Cukrot - Az egészséges sejtfunkciókat károsítja, így a bőrfelszíni sejtekét is.
Tehéntejet - Fogyasztása az ekcéma egyik leggyakoribb kiváltó oka, a gluténtartalmú élelmiszerekkel együtt fogyasztva keresztreakciót válthat ki, így érdemes a tejet és a búzát is kiiktatni az étrendből. A tehéntejet semmiképp se helyettesítsd szójatejjel, hiszen az szintén kiválthat ekcémát, és ne higgy a gluténmentes élelmiszer címkéknek sem - azok az ételek legtöbbször feldolgozottak, és cukortartalmuk is magas.
Teát, kávét és más stimulánsokat - Kedvezőtlenül befolyásolja a mellékvesék működését, gátolja az anti-stressz hormonok termelődését.
Finomított szénhidrátokat - Zavart okoznak a zsíranyagcserében.
Válassz bio termékeket - Kevesebb gyomirtót, rovarölőt, és úgy általában kevesebb vegyszert tartalmaznak, így kevésbé terhelik a májat, és ezen keresztül a bőrt.
Szabadon tartott állatok húsát vásárold - Ezen húsok omega-3 tartalma magasabb, mint a kukoricán tartott társaiké.
Ha mégis teára vágysz - Kezdd a reggeleket egy bőrszépítő gyömbérteával.
Remélem, tippjeink hozzájárulnak az ekcéma ellen folytatott harcod sikeréhez. Kezdd el már ma az étrendi változtatásokat!
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel facebookon!
Iratkozzon fel hírlevelünkre, és nyerjen wellness hétvégét a Hotel Abacus****-ba!