Fejfájások típusai és kezelésük

A fejfájás nagyon gyakori probléma a lakosság körében. Bizonyára mindenki, előbb vagy utóbb, de átesik rajta élete folyamán. Noha a legtöbbünk számára a fejfájás csak enyhe és átmeneti probléma, van, akinek komoly panaszokat okoz. Cikkünkből megtudhatod, hogyan szüntesd meg a fejfájást.
Fejfájás típusai és kezelésük

A cikk az egeszsegvalasz.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Ki érintett?

Gyakorlatilag mindenki. A gyerekek körében sem ritka, akár már 10 éves kor előtt is. A pubertás korig főleg fiúknál fordul elő, később viszont ez a trend pont az ellenkezőjére fordul. Sokkal több felnőtt nő szenved fejfájástól, mint férfi. Idősebb korban pedig, mindkét nemnél, a fejfájások száma és erőssége jelentősen csökken.

A fejfájásnak különböző típusai vannak: tenziós, szinusz és cluster fejfájás, illetve a migrén.

A fejfájás okai

Bizonyos esetekben a fejfájás komoly egészségügyi problémát jelez, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel, de legtöbbször viszonylag jól körülhatárolható a fájdalmat kiváltó tényező.

Az egyik leggyakoribb ilyen tényező a stressz, mely általában tenziós fejfájást okoz. Ha azt érzed, hogy nem csak a fejed, de a nyakad, vagy a hátad is fáj és görcsös, merev; vagy éppen idegesebb vagy a kelleténél, akkor megvan a kiváltó tényező. A stressz mellett a hosszú, egy helyzetben ülés is kiválthatja, tehát aki tanul, vagy irodában dolgozik, érdemes a nap folyamán többször átmozgatnia izmait, hogy ezt a fajta fejfájást elkerülje.

A migrén is viszonylag gyakori, de sokkal súlyosabb. Az oka még pontosan nem ismert, de sok tényező szerepet játszik a kialakulásában. Ezek közé tartoznak a hormonális változások (például menstruáció alatt), bizonyos ételek (glutén, laktóz és csokoládé), italok, erős illatok, alváshiány, és a stressz.

A szinusz fejfájás nem túl gyakori. Általában felső légúti fertőzéssel egyidőben alakul ki, például megfázás idején. A betegség következtében baktériumok megtámadják és megfertőzik az orrüreget, ez okozza a fájdalmat, melyhez orrfolyás vagy orrdugulás is társulhat.

A cluster fejfájás viszonylag ritka típusú fejfájás. Rohamokban szokott jelentkezni, van, hogy hónapokig, évekig sem jön elő, máskor halmozottan jelenik meg. Az ok nem ismert, de néhány esetben az alkoholfogyasztás idézi elő.

Tünetek

A tenziós fejfájást könnyű beazonosítani. Általában folyamatos nyomást vagy tompa fájdalmat okoz az egész fejben. Lassan alakul ki, majd a fájdalom általában a homlokra koncentrálódik. Itt és a tarkón nem csak fájdalmat, de szorító érzést is tapasztalhatunk. A fájdalom órákig, napokig eltarthat. Enyhe-középsúlyos fájdalom, amely a nap végére általában rosszabbodik. Mivel a stressz és a merev testhelyzet váltja ki, egy jó masszázs, vagy a rendszeres mozgás sokat segíthet rajta.

A cluster fejfájás rohamokban jelentkezik, a fájdalom 20-90 percig tart. Alvás közben szokott kialakulni. A fájdalomérzés csak a fej egyik oldalára korlátozódik, és lehet igen erős. Van, hogy egyéb tünetek is kísérik, mint a piros szem, könnyezés, orrdugulás vagy orrfolyás.

A migrén okozta fájdalom enyhétől az erősig terjed. Lehet egyoldali vagy kétoldali fájdalom. A helye, időtartama és intenzitása szinte mindenkinél különböző. Általában pulzáló fájdalom, gyakran társul hányingerrel vagy hányással, látászavarokkal, és hiperérzékenységgel (fényre, zajra, szagokra). A migrénes roham órákig, napokig is eltarthat. Gyakran annyira súlyos, hogy a migrénes beteg a napi teendőit is képtelen elvégezni.

Bár a fejfájás fájdalmas tud lenni, általában semmiféle komoly betegség nem áll mögötte. Azonban esetenként előfordulhat valamilyen egészségügyi probléma a háttérben. Ezek közül gyakori a magas vérnyomás (180/110 Hgmm felett), szívroham, agyi tumor vagy aneurizma. Az agyhártyagyulladás szintén okozhat fejfájást. Figyelmeztető jel, ha a fejfájást láz, nyaki merevség és kettős látás is kíséri.

Érdemes felkeresned egy orvost, ha a fejfájásod:

folyamatosan rosszabbodik

egyensúlyvesztés, gyengeség, zavart beszéd vagy kettős látás kíséri

állandó hányinger vagy hányás kíséri

eszméletvesztéssel jár

láz vagy merev nyak kíséri (agyhártyagyulladás jele lehet)

eltér a korábban előforduló fejfájásaidtól

gyakori, hirtelen tör rád és nagy intenzitású

álmodban is felébredsz miatta

Diagnózis

Ha orvoshoz fordulsz a fejfájásaid miatt, ő először a mögöttes egészségügyi problémákat fogja kivizsgálni, és megkezdeni a kezelést, ha szükséges. Vérnyomásmérés, vér-és vizeletvizsgálat, kórkép - ez általában elég a diagnózishoz.

Ha ez nem vezet eredményre, érdemes CT-t vagy MRI-t csináltatni, mely a súlyosabb háttérben meghúzódó okokat is feltárhatja.

Kezelés

Mivel a tenziós fejfájás általában a stressz és izommerevség következtében alakul ki, ezért a kiváltó tényezőket kell megszüntetni. Megfelelő pihenés, nyugalom, a rossz tartás javítása, masszázs és a testmozgás segíthet. Ha gyors fájdalomcsillapításra vágysz, bármilyen fájdalomcsillapító megteszi.

A cluster fejfájásban szenvedő betegeknek rossz hír, hogy az általános fájdalomcsillapító gyógyszerekre rosszul reagálnak. Az oxigén terápia és bizonyos vényköteles gyógyszerek (szteroidok, gyulladáscsökkentők stb.) segíthetnek. Ha úgy gondolod, cluster fejfájásod van, mindenképp látogasd meg az orvosod.

A sinus fejfájás esetén általában antibiotikumra van szükség, hogy a fertőzés megszűnjön, hiszen így a fejfájás is megszűnik. Ez alatt viszont érdemes fájdalomcsillapítót szedni. Nekem ilyenkor legjobban a nagyfrekvenciás kezelés (deciméterhullám) vált be, a fájdalom két nap alatt eltűnt.

A migrén esetén már a roham kezdetén érdemes gyógyszert bevenni, mely mérsékelheti a fájdalom erősségét. Célszerű egy csöndes, lesötétített szobában pihenni, míg a fejfájás teljesen el nem múlik.

Kapcsolódó cikkek

A PCOS kezelése a kínai orvoslásban

A PCOS kezelése a kínai orvoslásban

A PCOS egy nagyon fájdalmas és kellemetlen női betegség. A kínai orvoslás azonban már talált erre gyógymódot és a kezelése eredményesnek bizonyult.

Ismeretlen gyógymódok – a Neuroplastics Klinika - Blaschek László interjúja a fájdalomcsillapító klinika vezetőjével, Dr. Császár-Nagy Noémivel

Ismeretlen gyógymódok – a Neuroplastics Klinika

A mentális terápiák 600 milliót, a függést és memóriaromlást okozó gyógyszer 6 milliárd forint támogatást kap.

Egészségmegőrzés az okostelefonunk segítségével

Egészségmegőrzés az okostelefonunk segítségével

A digitális korban a technológia újradefiniálja, hogyan közelítjük meg életünk különböző területeit, és ez alól nem kivétel egészségünk sem.