Mik az autizmus tünetei? Gyógyítható? Tudj meg többet az autizmussal élő emberekről

Emlékszel még az Esőember főszereplőjére, akit Robert De Niro alakított? Az általa megformált férfi nagyon jól értett a kártyajátékokhoz, ránézésre megmondta, hogy hány gyufa van egy skatulyában, ám az olyan hétköznapi dolgokban, mint a bevásárlás, ismerkedés, társas kapcsolatok nem tudott dűlőre jutni. Az autizmusnak számtalan fajtája van és nem gyógyítható, maximum kezelhető.
Az autizmus gyógyítható.

Mit értünk autizmus alatt?

Minden századik emberből egy érintett az autizmus spektrum zavarában, így nevezik orvosi nyelven ezt az különleges állapotot. Az autizmusnak rengeteg spektruma van, de mindegyik megegyezik abban, hogy az autizmussal élő emberek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, másként reagálnak, mint az egészséges társaik. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy az autisták néhány érzékszerve sokszor túlságosan kifinomult (látás, memória) míg más érzékszerveik nem fejlődtek ki annyira.

Ez az eltérő dolog megnehezíti az autizmussal élők mindennap életét, a társas kapcsolataikat. Egy autista embernek problémát jelent megérteni egy közösség írott (és íratlan) szabályait, nem értik, nem látják át a gesztusok és a mimika összefüggéseit. Míg az egészséges emberek tudják az illemszabályokat, ismerik a kézjeleket, addig egy autistát megijeszti a külvilág éles zaja, nem ismerik fel a közlekedési táblákat.

Miről ismerhető fel az autizmussal élő ember?

 • a társas kapcsolatokban: pl. társaktól való elkülönülés vagy szokatlan közeledés,

 • egyoldalú interakció;

 • a kommunikációban (beszéd, gesztus, mimika): pl. a beszéd hiánya, a beszéd

 • szintjéhez képest gyenge beszédhasználat, kommunikáció, vagy a nyelv szó szerinti

 • értelmezése, furcsa tartalma, szokatlan hanghordozása;

 • az érdeklődés, aktivitás és játék területén: pl. szokatlan, sztereotip, repetitív

 • tevékenységek, hobbik;

 • a gondolkodásban, a tanulásban és a mindennapi alkalmazkodásban, pl.: ragaszkodás

 • az állandósághoz, a megszokotthoz;

 • a mozgás területén: pl. repkedő kézmozgás, lábujjhegyen járás;

 • az érzékelés-észlelés területén. pl. csökkent fájdalomérzés.

Az autizmus tünetei

Magyarországon a diagnosztizált esetek száma legalább százezer, ám ennél többen élhetnek autizmussal úgy, hogy nem tudják a diagnózisukat, mert az autizmus spektrumának egy enyhébb ágán helyezkednek el.

Mi okozza? Gyógyítható az autizmus?

Sok szakember foglalkozik azzal, hogy rájöjjön végre, hogy mi okozza az autizmust, de egyelőre még nem találtak közös pontot az autizmus genetikai és környezeti hatások kombinációja között. Nem lehet jelenteni, hogy mik a felelősek azért, hogy egy kisbaba később felnőve hordozza az autizmus tüneteit.

A tudomány jelenlegi állása szerint az autizmus nem gyógyítható, de rengeteg fejlesztési mód létezik, amiben az autizmussal élő emberek élete megkönnyíthető. Ezekkel a fejlesztési módokkal segíthetnek az autista embereknek, hogy az életük könnyebb legyen, és ne okozzon nekik problémát a társas kapcsolatok, vagy a beilleszkedés egy iskolai közössége, egy munkahelyre.

Kapcsolódó cikkek

11 tipp az allergénmentes otthonért - tippek téli allergia ellen

11 tipp az allergénmentes otthonért

Az otthonunkban, a lakásunkban nagyon sok allergiát okozó dolog lehet. A cikkben tippeket adunk, hogyan tehetjük az otthonunkat allergénmentessé.

Allergia - mit tehetünk ellene?

Allergia - mit tehetünk ellene?

A kellemes tavaszi idő beköszöntével, egyre inkább szeretnénk kiszakadni a téli bezártságból és minél több időt a szabadban, friss levegőn tölteni - kirándulni, sportolni, barátainkkal, családtagjainkkal élvezni a nap melengető sugarait.