Érdemes időben gondolni a degeneratív ízületi gyulladásra

A degeneratív ízületi gyulladás vagy osteoarthritis a porcokat érintő népbetegség, amely erős fájdalommal és mozgásbeszűküléssel jár. Világszerte, így hazánkban is rengeteg embert érint, ezért nem meglepő, hogy a szakemberek körében folyamatos kutatási téma az osteoarthritis előfordulása és megelőzése. Mi lehet a kialakulásának az oka? Mire kell odafigyelnünk, hogy elkerülhessük?
Érdemes időben gondolni a degeneratív ízületi gyulladásra

Az osteoarthritis kórképe

A degeneratív ízületi gyulladás porckopással járó ízületi betegség, mely jellemzően hosszú idő – hónapok, évek – alatt alakul ki. Tipikus tünete a mozgásra, terhelésre jelentkező fájdalom, mely főleg a hosszasabb nyugalmi állapotból való megmozduláskor (felálláskor, elinduláskor) a legrosszabb. Ilyenkor az ízület merev, nehezen mozog, ám némi idő elteltével kissé “bejáratódik”, és a tünetek javulnak, majd ismét nyugalmi állapotba kerülve akár teljesen meg is szűnnek. Ezért tipikusnak mondható jelenség, hogy a térd- vagy csípőízületi osteoarthritisben szenvedő betegnek legnehezebb reggel az ágyból felkelni vagy a fotelben való üldögélésből felállni. De a fájdalom és a mozgástartomány beszűkülése miatt a guggolás, a cipő bekötése, a lépcsőzés, a felöltözés vagy az egyszerű séta is problémát jelenthet, a kéz érintettsége esetén az ujjak megvastagodnak, merevvé és rendkívül érzékennyé válhatnak.

Az osteoarthritis bármely ízületben előfordulhat, de legjellemzőbb a térdben, a csípőben és a kéz kisízületeiben.

Az osteoarthritis során az ízületben végbemenő visszafordíthatatlan elváltozás a porcot és a csontot egyaránt érinti: a porcszövet károsodik, pusztul és összetétele megváltozik, az ízületi rés lelapul, a csontszövet megvastagszik, meszesedés vagy csontos lerakódás alakul ki.


Az osteoarthritis kialakulásának okai

A porcszövet öregedése és/vagy eróziója

Az osteoarthritis tipikusan 50 éves kor felett jelentkezik, azonban egyre gyakrabban előfordul a fiatalabbak körében is. Ebben az esetben főként a túlzásba vitt terhelés – sport vagy fizikai munka – áll a hátterében, de örökletes tényezők is közrejátszhatnak. Nőknél tipikusan a menopauzával összefüggésben nő meg az osteoarthritis kockázata, ami hormonális összefüggésekre utal.

Érdemes már fiatalon, főleg sportolóként rendkívül nagy figyelmet fordítani porcaink megfelelő védelmére. Az évek alatt folyamatos erőhatásnak vannak kitéve az ízületeink, ami mind összeadódik, ráadásul az életkor előrehaladtával a porcok természetszerűleg veszítenek nedvességtartalmukból és rugalmasságukból egyaránt. Ahogy a porc szerkezete és állaga gyengül, megnövekszik a gyulladás és a kopás kialakulásának valószínűsége is.

Hogy elkerüljük a porc tipikus betegségeit, szedjünk a porcot tápláló, regeneráló készítményeket, a betegség gyanúja esetén pedig forduljunk mihamarabb reumatológushoz.

Az orvos a vizsgálat alapján különféle fizioterápiás kezelések mellett dönthet. Ajánlhat

● gyógytornát,

● fizikoterápiát (különösen hatékony a balneoterápia),

● hőkezelést,

● valamint írhat fel fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt.

Degeneratív ízületi gyulladás esetén kiemelten fontos a megfelelő gyulladáscsökkentő szedése, amelyben antioxidánsok, esszenciális zsírsavak, valamint vitaminok találhatók, valamint a porc- és csontképződést elősegítő készítmények szedése, amelyek glükózamint, kondroitint, kollagént és MSM-et tartalmaznak.

A túlsúly

Nehéz olykor megállni, hogy ne kerüljön fel egy-két gyorsétel is az „étlapunkra”, pedig a helyes táplálkozáson porcaink egészsége is múlik. Minél nagyobb túlsúllyal rendelkezünk, ízületeinknek annál nagyobb terhelést kell elbírniuk. Durvább elhízás esetén nagymértékben megnöveljük a degeneratív ízületi gyulladás kialakulásának veszélyét. Ennek tudatában igyekezzünk a szénhidrát- és az alkoholfogyasztást a minimumra visszaszorítani, és fogyasszunk naponta legalább 2-3 liter vizet, ami jót fog tenni az ízületeinknek.

A normál testsúly megőrzése vagy a fogyás érdekében érdemes mielőbb elkezdeni rendszeresen sportolni, ám az edzések során ajánlatos szem előtt tartani néhány aranyszabályt.

Sportolási körülmények

Még ha először nem is vesszük észre, a rendellenesség kialakulása attól is függ, milyen talajon edzünk. A kinti edzések során az aszfalt helyett igyekezzünk inkább gumibetonos pályán kocogni, így a mozgás során az ízületekre visszaható erő jóval kisebb lesz, mint az aszfalton.

Rajtunk is múlik, mennyit teszünk a porcaink védelmének érdekében. Igyekezzünk a mindennapi életünkben kerülni a teljesen lapos talpú lábbeliket, valamint érdemes a gyengébb vagy instabil ízületeinket stabilizáló támaszokkal is védeni, mint a csukló-, könyök-, térd- vagy bokatámasz.

Mozgásszegény életmód

A porcok egészsége nagymértékben függ attól, mennyit mozgunk. Az inaktivitás ugyanolyan rizikófaktor a porcokra nézve, mint a túlzásba vitt megterhelés, hiszen a porcréteg vérellátása, tápanyagellátása mozgás hiányában jelentősen csökken. A mozgásszegény életmód következtében továbbá az ízület körüli izmok is elgyengülnek, így a terhelés nagyját az ízület kénytelen viselni. Napi 15 perc kíméletes mozgás, például gyógytorna, séta vagy biciklizés a már elkezdődött folyamat lassításában is jótékony hatású lehet.

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta!

Kapcsolódó cikkek

A valaha volt legegészségesebb fagylalt - Cukormentes fagyi recept

A valaha volt legegészségesebb fagylalt

A fagylalt finom. A fagyizókban kapható hűs desszertekben azonban lehetnek tartósítószerek és egyéb olyan anyagok, amelyek nem éppen egészségesek. Cikkünkben ezért egy könnyen elkészíthető fagyi receptjét hoztuk el.

Jobb az élelmiszerekből, mint kapszulából nyerni a vitaminokat

Jobb az élelmiszerekből, mint kapszulából nyerni a vitaminokat

Sokan próbálják tablettából bevinni a vitaminokat, de ez akár ártalmas is lehet

Miért vezet számos betegséghez a túlzott cukorfogyasztás?

Miért betegít meg a cukor?

A cukor káros az egészségre. Nagyon sok és sokféle betegség okozója lehet.