11 tipp az allergénmentes otthonért

A poratka, penész vagy bármilyen más allergén az otthonodban egész télen fenntarthatja allergiás tüneteidet. Cikkünkből megtudhatod, hogyan enyhíthetsz ezen.
11 tipp az allergénmentes otthonért - tippek téli allergia ellen

A cikk az egeszsegvalasz.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Télen a legtöbb allergiás ember fellélegezhet, ennek ellenére vannak olyanok, akik számára a tél egy új allergiaidőszak kezdetét jelenti.

A bűnösök: por, állati szőr, csótányok, penész

Por
Minden otthonban megtalálható, tulajdonképpen a táptalaja a poratkáknak nevezett mikroszkopikus élőlényeknek. Az allergiát ezen poratkák ürüléke váltja ki. Bár a poratka majdnem mindenhol megtalálható, a párás helyeken különösen gyakori.

Állati szőr
Az állati szőr és elhalt bőrdarabok olyan fehérjéket tartalmaz, mely az arra érzékenyeknél allergiát válthat ki.

Csótányok
Ha még nem gyűlölted őket eléggé, itt egy újabb ok, amiért megteheted. Az ürülékükben található fehérje kiválthat allergiás és asztmás tüneteket.

Penész
Míg a legtöbb penész az első fagy után a szabadban elpusztul, az otthonodban bizony él és virul egész tél folyamán, különösen a párás területeken, mint a pince, fürdőszoba vagy a szobák sarkai. Légy óvatos a párásító készülékekkel, ezek kedveznek a penész elterjedésének. A penészspórák pedig allergénként működnek.

Hogyan csökkentheted az otthonodban lévő allergének mennyiségét?

1. Alacsony páratartalom
Fontos, hogy kevesebb legyen a páratartalom, mint 50 %. Semmiképp se használj párásító készüléket, a túl nedves helyeken célszerű párátlanítót alkalmazni.

2. Fa-, csempe- vagy linóleumpadló
A padlószőnyeget célszerű valamilyen kemény felületű padlóra cserélni. A padlószőnyeg és tulajdonképpen mindenféle szőnyeg bezárhatja a szálai közé az allergéneket, szemben a kemény padlóval - utóbbinak a takarítása is könnyebb.

3. Tiszta szőnyeg
Ha nem tudod, vagy éppen nem akarod eltávolítani a szőnyegeidet, akkor is rendszeresen tisztítani kell őket, ezáltal csökkentve a szálaik közt lévő allergének mennyiségét.

4. Használj ágytakarót, allergén-biztos ágyneműt, matracot és huzatokat
Az ágyneműt célszerű letakarni, így az allergének bejutása nehezebb. Léteznek speciális, allergén-biztos ágyneműk, matracok, ezeket érdemes beszerezni.

5. Hetente mosd az ágyneműt
Célszerű forró vízben mosni, minden héten.

6. Felejtsd el a porszívózást
Ha éppenséggel te vagy az, aki allergiától szenved a családban, hagyd a porszívózást valaki másra, vagy ha ez nem lehetséges, célszerű pormaszkot viselned a takarítás alatt. Porszívóból HEPA-szűrőset használj, melyek azokat az apró részecskéket is felszívja, amiket a normál porszívók nem.

7. Találj új otthont háziállatod számára
Abban az esetben, ha allergiás vagy az állatszőrre, fontold meg, hogy kisállatodat inkább a szabadba költözteted, vagy elajándékozod szerető új gazdiknak.

8. Dobozold az élelmiszereidet
Tartsd az élelmiszereket dobozokban, tartókban, és tartsd tisztán a konyhád, kamrád minden szegletét, hogy a csótányokat is távol tartsd.

9. Szabadulj meg a csótányoktól
Ha látsz egy csótányt, célszerű szakemberhez fordulnod, aki professzionális módszerekkel ki tudja irtani őket.

10. A látható penész eltávolítása
Hígított fertőtlenítő oldattal vagy penész eltávolító szerrel, mely bármelyik boltban kapható, minden látható penészt el tudsz távolítani, és meg tudod előzni, hogy újra kialakuljon.

11. Beltéri légtisztító
Ha van rá lehetőséged, jó ötlet beltéri HEPA légtisztítót beszerezned, ez a szerkezet tökéletesen kiszűr minden apró szennyeződést, allergént. Komoly légúti allergia esetén különösen javasolt.

Kapcsolódó cikkek

Főleg nőket sújt a demencia!

Miért a nőket érinti jobban az Alzheimer-kór?

Miért szenved több nő demenciában, mint férfi? Csupán az lenne az ok, hogy tovább élnek? Vagy más oka van?

7 jó érv a zuhanyozás mellett - Házi wellness-élmény tusfürdővel

7 jó érv a zuhanyozás mellett - Házi wellness-élmény tusfürdővel

A zuhanyozásnak már számos pozitív hatása bebizonyosodott. Ez a hatás még fokozottabba, ha házi élmény tusfürdőt is használsz a zuhanyozás közben.