Allergia - mit tehetünk ellene?

A kellemes tavaszi idő beköszöntével, egyre inkább szeretnénk kiszakadni a téli bezártságból és minél több időt a szabadban, friss levegőn tölteni - kirándulni, sportolni, barátainkkal, családtagjainkkal élvezni a nap melengető sugarait.
Allergia - mit tehetünk ellene?

Sajnos azonban, számos honfitársunknak az évszakváltás, a jó idő beköszöntése, az évente ismétlődő megpróbáltatásaik kezdetét jelenti. Orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, szűnni nem akaró könnyezés, orr- és szemviszketés, esetlegesen bőrkiütés, szemhéj- és arcduzzanat keseríti a mindennapi komfortérzetüket. Mindezek mellett, általános kórismeként jelentkezhet továbbá az ingerlékenység, a napközbeni levertség, fejfájás, akár még az alvászavar is. Súlyosabb esetekben, ha nem kezeljük megfelelően a betegséget, allergiás asztma, nehézlégzés is kialakulhat. Mint ahogy a felső pár sorból is kiderül, szervezetünknek ezen túl-reakciója erősen egyénfüggő. Van, akire sok nagyságrenddel nagyobb dózisban sem hat egy anyag/vegyület (pl. virágpollen, állatszőr, poratka, gombaspóra), másoknál rendkívül kis mennyisége is súlyos tünetekkel, akár szövődmények kialakulásával is járhat.

Az allergia kémiai háttere izgalmas kérdés, mert az allergén esetenként rendkívül kicsi, akár kimutathatatlan koncentrációban is képes súlyos reakciókat kiváltani. Ezen folyamatok megértése komoly kihívás. Mi azonban, ebben a cikkben közérthető módon szeretnénk az olvasónak segítséget nyújtani: hogyan vészelheti át ezt az időszakot, mire figyeljen, hogy a szabadban töltött idő valóban a feltöltődésről szóljon s ne a kellemetlen tünetekről.

Első tanácsunk az, hogy amennyire lehet, próbáljuk elkerülni az allergéneket. Egy gyors orvosi vizsgálattal, könnyedén beazonosíthatjuk, hogy pontosan melyek azok a környezeti tényezők, melyre szervezetünk túlzott módon reagál. Ezt követően érdemes követni és figyelni az interneten-médiában rendszeresen frissülő pollenjelentéseket, melyek segítséget nyújtanak, hogy éppen hol, mikor, milyen koncentrációban lesz jelen az adott virágpor, amire érzékenyek vagyunk.

Az allergizáló növény virágzásakor célszerű minél kevesebb időt a szabadban tölteni. Nyaraláshoz érdemes pollenmentes helyszínt választanunk: ez főként hegyekben, vagy tengerparton megoldható.

Emellett segíthetnek még az olyan egyszerű praktikák, mint a kora reggeli és esti szellőztetés (ilyenkor alacsonyabb a levegő pollen koncentrációja), a gyakori hajmosás (érdemes lehet a hosszú hajat befonva viselni), napszemüveg viselése, ruháink és ágyneműink alacsony hőmérsékleten történő mosása, mely eltávolítja azok anyagában megtapadó polleneket. Hatékony lehet a természetes összetevőket (pl. tengervizet) tartalmazó orrspray-k és orröblítők használata, valamint részecskeszűrővel ellátott maszkok viselése.

Ha ezek a házi praktikák esetlegesen kevésnek bizonyulnak, a következő lépcsőfok a szezonális allergia gyógyszeres kezelése. Gyógyszeres kezelésnél törekednünk kell a mellékhatások mérséklésére, ezért elsősorban lokális, helyi készítmények alkalmazása javasolt, úgy, mint az antihisztamin tartalmú orrspray-k, szemcseppek használta, melyek segítenek az orrfolyás, szemviszketés megelőzésben. Ha ettől súlyosabbak a tüneteink, célszerű szisztémás kezelésre áttérnünk, ami azt jelenti, hogy vannak gyógyszertárban elérhető antihisztamin, szteroid tartalmú tabletták, melyek a csökkentik a szervezetünk által adott heves válaszreakciót az érzékenyítő anyagokra. Ha az orvosunk vagy gyógyszerészünk úgy ítéli, akkor e szerek egyidejű kombinációja is alkalmazható.

Egy hasznos tanács - amit talán sokan nem tudnak -, hogy az antihisztamin tartalmú gyógyszereket érdemes az allergiás szezon előtt, legalább két héttel korábban elkezdeni szedni, ezzel is csökkentve a leendő tünetek megjelenését.

Ezeken felül, van még egy igen ígéretes lehetőség a kezünkben, ami nem más, mint az immunterápia. Az immunterápia egy olyan gyógymód, melynél az adott allergént fokozatosan, egyre nagyobb koncentrációban (injekcióban, tablettában, vagy oldat formájában) ismertetik meg a szervezetünkkel, amely így hiperszenzibilissé válik, azaz csökkentik az adott allergénnel szembeni egyéni érzékenységet.

Fontos, hogy ezt a módszert az adott allergén szezonalitásán kívül kell elkezdeni alkalmazni.

Reméljük, hogy az apróbb házi praktikáktól, egészen a napjainkban egyre inkább előtérbe kerülő immunterápiái ismertetésével, segítő „fegyvertár” áll majd kedves olvasóink segítségére, hogy a szabadban töltött idő valóban az egészségünket szolgálja.

Írta: Dr. Bata Bálint, szakgyógyszerész

Kapcsolódó cikkek

Új terápia a hasüregi és mellüregi folyadékgyülem eltávolításához - ewiCare medical center

Új terápia a hasüregi és mellüregi folyadékgyülem eltávolításához

Idén kezdte meg működését Budán az az új egészségügyi centrum, ahol célzott terápiával nyújtanak segítséget súlyos beteg emberek számára.

Allergia - mit tehetünk ellene?

Allergia - mit tehetünk ellene?

A kellemes tavaszi idő beköszöntével, egyre inkább szeretnénk kiszakadni a téli bezártságból és minél több időt a szabadban, friss levegőn tölteni - kirándulni, sportolni, barátainkkal, családtagjainkkal élvezni a nap melengető sugarait.