Ismeretlen gyógymódok: Lovasterápia – A ló mint tükör és gyógyszer

„Semmilyen filozófus nem ért olyan tisztán bennünket, mint a kutyák és a lovak.” – írja Herman Melville.
Ismeretlen gyógymódok: Lovasterápia – A ló mint tükör és gyógyszer - Blaschek László interjúja egy lovasterapeutával

Egyre népszerűbbek Magyarországon is a különféle állatasszisztált tréningek, terápiák, de sportként is jelen vannak változatlanul nálunk is, ahogy mindenütt, szerte a nagyvilágban.

Tarthat tükröt nekünk egy másik élőlény? Ránk hangolódhat, kapcsolódhat hozzánk egy több mázsás ló, egy több tízmillió éves faj ma élő egyede? Blaschek László riportja.

Modernkori divat csak ez is, vagy a természethez és annak gyógyító hatásához való visszakanyarodás, visszatérés? – ez volna az első kérdésünk Janovicz Lizához, az egyik hazai lovasterapeutához.

· Tarthat tükröt nekünk egy másik élőlény? Ránk hangolódhat, kapcsolódhat hozzánk egy több mázsás ló, egy több tízmillió éves faj ma élő egyede?

Menekülő állat mivoltukból, a lovak azonnali visszajelzést adnak az őket körülvevő ingerekre, mitöbb, ők a testbeszéd valódi mesterei, tudják mit érzünk még mielőtt az érzés tudatosulna bennünk. A lovak elektromágneses tere ötször erősebb az emberénél és méterekről képesek érzékelni a feléjük közeledő ember (és más állat) szívritmusát, amelyből megállapítják annak szándékát, lelkiállapotát és adrenalin szintjét (ragadozókkal szemben ez létfontosságú tulajdonsága a préda állatoknak). Ezért is tartanak tökéletesen hű “tükröt” az embernek, amelyet nem lehet megtéveszteni, manipulálni, zsarolni bizonyos eredmény elérése érdekében. És pont ezzel az ösztönös viselkedésük által nyújtott tükörrel, késztetik az embert arra, hogy szembesüljön viselkedési mintáival.

- Modernkori divat csak ez is, vagy a természethez és annak gyógyító hatásához való visszakanyarodás, visszatérés?

Modernkori divatnak nem nevezném, de visszakanyarodásnak mindeneképp. Az emberiség történelme során az utóbbi kétszáz év kivételével időnk 99%-át természeti környezetben töltöttük.

A fizikai stressz helyett állandósult életünkben az érzelmi stressz, illetve a technológiai stressz, mely nem hagyja, hogy az emberek elég időt találjanak relaxációra, feltöltődésre és a testi és lelki pihenésre. Ösztönösen érezzünk azonban, hogy a természet nyugtató hatással van ránk, és az ott töltött szinte bármilyen aktivitás jótékonyan hat szervezetünkre. És a lovasterápia, a lóval való kapcsolat kialakítása csak fokozza szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását.

· Monthy Roberts-től Pat Parelli-ig, Pataki Katalintól Mészáros Gyuláig, Kardos Edinától Tóth Bettináig, vagy akár a lovasíjász Kassai Lajosig megszámlálhatatlanul sok nevet tudunk felsorolni a lovakkal való együttműködés tanítására. A lovasterápiában is vannak megkerülhetetlen nevek?

Igen természetesen, ide sorolnám elsőként Bozori Gabriella gyógypedagógust , a Fóti Lovasterápiás és Oktató Központ vezetőjét aki talán az egyik legelismertebb szaktekintély és úttörő e téren magyarországon. A pszichológiai lovasterápia vonalon pedig Kardos Edina klinikai szakpszichológust és lovasterapeutát említeném, épp a hetekben jelent meg az első pszichológiai lovasterápia könyv, amit Edina írt, mindenkinek ajánlom akit érdekel ez a téma. Továbbá Dr. Purebl György a Semmelweis Magatartástudományi Intézet igazgatóját említeném, aki Edinával közös munkájuk során számos kutatást végeztek a lovasterápia különböző hatásairól a pszichoterápiás gyakorlatban. Végül, de nem utolsó sorban pedig Bagdy Emőke Professzorasszonyt szeretném megemlíteni, aki egyben szupervizorom is, végtelen nyitottsága és pozitívizmusa révén tervben van, hogy adaptálunk két könyvét „Utak önmagunkhoz” és a „pszichofitness” könyvét a pszichológiai lovasterápiás foglalkozásokra.

· Van ma egységes rendszer arra, hogy kit tekintenek lovasterapeutának?

Igen, Magyarországon a lovasterapeuták képzését és a terápiás lovak vizsgáztatását kizárólag a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány végzi. Lovasterapeuta gyógytornász, gyógypedagógus és pszichológus lehet, az alapdiplomára épül egy 2 éves módszertani képzés, majd szakdolgozatvédéssel és lovasvizsgákkal zárul a képzés. Azonban, a lovasvizsga követelmény rendkívül nehéz és sokaknak teljesíthetetlen, mivel egy rajtengedélynek megfelelő díjugrató és díjlovas pályát kell teljesíteni, ami nagyon sok embernek lehetetlen, hiszen aki lovasterapeutának készül, az nem feltétlenül rendelkezik olyan lovastudással, hogy két szakágban is verseny szintű teljesítményt tudjon nyújtani. Abszurd és egyben fölösleges is, hiszen a lovasterapeuta nem lovagolni tanít, hanem terápiás foglalkozást tart. Ezért számos rendkívül jó szakember (legyen az gyógypedagógus, gyógytornász, pszichológus) esik el attól a lehetőségtől, hogy képesítést szerezzen és segítséget tudjon nyújtani. Szerencsére úgy tűnik feleszmélt a Magyar Lovasterápia Szövetség és változtatnak a lovasvizsga követelményeken, így remélhetőleg elég lesz egyszer lovasvizsgázni a kettő helyett vagy elfogadják a lovasedzői végzettséget lovasvizsgaként, és inkább a lóval való földről végzett munkára kerül a hangsúly, mintsem a lovaglásra.

· Melyek a főbb iskolák, kik a megkerülhetetlen nevek, oktatók példaképek?

Egyértelműen a Magyar Lovasterápiás Szövetség a legfőbb képzőközpont, ami magyarországon ma elfogadott, megint csak Bozori Gabriellát és Kardos Edinát említeném mint oktatók és példaképek. Viszonylag szűk a pszichológiai lovasterápia köre, hiszen a lovasterapeutának lovasnak és pszichológusnak is kell lennie egyben, ahhoz, hogy nagyon jól ismerje a lovak nyelvét és testbeszédét, amit csak hosszú közös munka folyamán lehet elérni.

· Ön hol szerezte a képesítéseit?

A Pécsi Tudományegyetem Pszichológia szakán végeztem, Lovastudásom nagy részét a Michigani egyetemen szereztem Lótudomány szakon, majd itthon lovassport edzői minősítést szereztem és a Magyar Lovasterápiás Szövetségnél záróvizsgáztam 2019-ben, végül a Harvard egyetemen tanultam HR Management és Nemzetközi kapcsolatok szakon. Gyakorlatomat Kardos Edinánál szereztem a képzés során és mai napig szakmai konzulensem.

· Rendkívül drága, eszköz és egyéb igényű sportról, hobbyról, terápiáról beszélgetünk. Vannak kísérletek arra, hogy a rászorulók számára finanszírozást teremtsünk?

Igen, valóban nem olcsó mulatság a lótartás, sem a lovaglás. Viszont, ha összehasonlítunk egy szobai pszichológiai konzultáció díjat egy lovasterápiás konzultációval, az ár nagyjából ugyan annyi, holott a felelősség, a „terápiás eszköz, a ló” értéke és fenntartási díja a tízszerese. Ma a lovasterápia finanszírozása leginkább magán úton történik, de számos alapítványok vannak, akik gyűjtést rendeznek bizonyos célcsoportoknak, mint pl. az autizmussal élő gyerekeknek és felnőtteknek.

· "Bölcs embernek ló való, mert lóvá tesz az ember, s emberré a ló!" írta Jókai Mór. Mit adhat felnőttnek, gyereknek a lovakkal való találkozás?

Valóban megtanít minket embernek lenni. Amikor azt mondjuk, hogy légy ember, valójában azt mondjuk, hogy merj szembenézni félelmeiddel, vállald a felelősséget tetteidért, légy őszinte, légy igazságos, kommunikálj nyíltan, mérlegeld tetteidet, légy együttérző, elfogadó. Pontosan erre tanít a ló azáltal, hogy tükröt tart gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Továbbá számos kutatás bizonyítja, hogy a ló szorongáscsökkentő és relaxációs hatással van az emberre (a 5x erősebb energiamezeje miatt) és képes az optimális energiaszintet beállítani, újra egyensúlyba hozza az embert, ha szorongunk és stresszelünk ellazít, ha depressziósak, kimerültek vagyunk energetizál. Tehát feltölti és energiát kölcsönöz az embernek.

Kapcsolódó cikkek

Mit tegyek, ha magas a cukorértékem?

Mit tegyek, ha magas a cukorértékem?

Normál vércukorérték egészséges felnőtt számára: 4 - 6 mmol/liter. Reggel éhgyomorral mérjük.

Allergia - mit tehetünk ellene?

Allergia - mit tehetünk ellene?

A kellemes tavaszi idő beköszöntével, egyre inkább szeretnénk kiszakadni a téli bezártságból és minél több időt a szabadban, friss levegőn tölteni - kirándulni, sportolni, barátainkkal, családtagjainkkal élvezni a nap melengető sugarait.

Kínai kutatók megtalálhatták a demencia ellenszerét.

Algákkal gyógyíthatják a demenciát?

Idősebb korban nagyobb esélye van demencia kialakulásának. Azonban a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a demencia gyógyítható, mégpedig algákkal.