E171 - nem is gondolnád, hogy milyen élelmiszerek tartalmazzák ezt a rákkeltő adalékanyagot!

Az E171 színezőanyag növeli a rák kockázatát.
E171 - nem is gondolnád, hogy milyen élelmiszerek tartalmazzák ezt a rákkeltő adalékanyagot!

A széles körben elterjedt festékanyagot, a titán-dioxidot az EU bizottságának határozata szerint el kell tüntetni az élelmiszeriparból az eredő lehetséges rákkockázatok miatt. A javaslattal a Bizottság most az EU élelmiszerügyi hatóságának ajánlását követte. Az E171 számmal jelölt színezőanyag megtalálható például rágógumikban, édességekben, pékárukban, levesporokban és salátaöntetekben is. „EU-n belül meg kell tiltani a használatát” – mondják az illetékes szakemberek.

Az iparágban széles körben alkalmazott anyag már egy ideje vitatott. Franciaország előírta, hogy a titán-dioxidot 2020-tól kezdetben már nem szabad élelmiszer-előállításhoz használni. Párizsban decemberben a tilalmat egy évvel meghosszabbították, a német fogyasztóvédelem pedig szintén egy ideje kérik a betiltását. Az E171 megtalálható a gyógyszerekben is, például a drazsék fehér bevonatában.

Saját információi szerint az olaszországi Parmában működő EFSA szakértői hatóság nem talált meggyőző bizonyítékot az E171 toxikus hatására. Nem zárhatták ki azonban az emberi genomra gyakorolt ​​negatív hatásokat és az esetleges rákkockázatokat. Ezért azt tanácsolják, hogy ne használják a titán-dioxidot az élelmiszerekben. A hatóság nem írt elő tilalmat, de tanulmányait az Európai Bizottságnak és az EU 27 tagjának átadja. Brüsszel és az államok ezután intézkedéseket hozhatnak szabályozással. Németországban a Szövetségi Kockázatértékelési Intézet követte az Olaszországra vonatkozó ajánlásokat.

Az EFSA kevésbé szigorú következtetésre jutott egy korábbi, 2016-os tanulmányban. A szakértők úgy érezték, hogy akkor még több kutatásra volt szükség. Az élelmiszer-adalékanyagokért felelős szakértő kifejtette: "A rendelkezésre álló tudományos tanulmányok és adatok figyelembevételével a testület arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid mint élelmiszer-adalékanyag már nem tekinthető biztonságosnak”: A DNS-sel, vagyis a genetikával kapcsolatos aggodalmak meghatározóak voltak. Igaz, hogy csak kis mennyiségű titán-dioxid részecskét fogyasztanak el az élelmiszerek, ezek azonban felhalmozódhatnak a szervezetben - mondja a szakember.

Az EFSA az EU Bizottság kérésére újra megvizsgálta biztonsági értékelését - közölte. Számos olyan tanulmányt alkalmaztak, amelyek 2016 óta állnak rendelkezésre. Például a titán-dioxid nanorészecskék adatairól volt szó. A titán-dioxid más termékekben is megtalálható, például fogkrémben és mosószerekben, amelyek nem kerültek be a tesztbe.

Kapcsolódó cikkek

6 lépés a dús és egészséges hajért.

6 lépés a dús és egészséges hajért

Mindenki dús és egészséges hajat szeretne. Mit tehetünk ennek érdekében? A cikkben kiderülnek a válaszok.

7 jó érv a zuhanyozás mellett - Házi wellness-élmény tusfürdővel

7 jó érv a zuhanyozás mellett - Házi wellness-élmény tusfürdővel

A zuhanyozásnak már számos pozitív hatása bebizonyosodott. Ez a hatás még fokozottabba, ha házi élmény tusfürdőt is használsz a zuhanyozás közben.

Miért hízunk el idősebb korunkra?

Miért hízunk el idősebb korunkra?

A jelenséget ismerjük, de vajon tudjuk-e, mi az oka?