Egészségmegőrzés az okostelefonunk segítségével

A digitális korban a technológia újradefiniálja, hogyan közelítjük meg életünk különböző területeit, és ez alól nem kivétel egészségünk sem.
Egészségmegőrzés az okostelefonunk segítségével

Manapság számos elektronikus eszköz és mobilos applikáció is a rendelkezésünkre áll, ha testileg és lelkileg is szeretnénk tudatosabbá válni a mindennapokban.

Ennek köszönhetően egészen újfajta módon léphetünk az öngondoskodás útjára. Akár a kiegyensúlyozott életmód kialakítása, akár az egészségmegőrzés a célunk, abban biztosak lehetünk, hogy számíthatunk az okostelefonunkra: íme néhány gondolat, amely új aspektusba helyezi a mobilhasználati szokásokat.

Mobilhasználat másképp – a fitneszcélok monitorozásától a krónikus betegségek nyomonkövetéséig

Bár a kávét még nem főzi meg és a mosást sem indítja el helyettünk, de ma már kevés olyan dolgot tudunk mondani, amit ne tudnánk elintézni a mobilunkkal. A készülékek folyamatos fejlődése, valamint az alkalmazások tömeges megjelenése végtelen lehetőséget teremt számunkra ahhoz, hogy minél következetesebben és könnyebben kezeljük a mindennapi teendőinket.

A sorra felbukkanó egészségügyi applikációknak hála napjainkban testi-lelki egyensúlyunk megteremtésére, a megfelelő étkezési rendek és edzéstervek megtervezésére és követésére is lehetőségünk nyílik. Mindemellett egyes szoftverek még hosszan elhúzódó vagy krónikus betegségek esetén is segítenek figyelemmel kísérni szervezetünk jelzéseit.

Az egészségmegőrzést elősegítő applikációk előnyei

Az egészségmegőrzést elősegítő alkalmazások legkiemelkedőbb előnye, hogy az összes funkciójukkal támogatják a fizikai és mentális állapotunkra jótékony hatást gyakorló szokások kialakítását, hétköznapokba integrálását. Legyen szó gyógyszeres emlékeztetőkről vagy edzésre motiváló üzenetekről, valós idejű visszajelzéseket küldenek, akármerre járunk. Így ha nincs is lehetőségünk azonnal reagálni a “parancsokra”, később sem fogjuk elfelejteni azok pótlását.

Bár az egyes applikációk funkcióikban és felépítésükben eltérnek, könnyedén ki tudjuk választani közülük a nekünk hasznos programokat. Néhány típus ezek közül:

A fitneszcélok meghatározására és követésére alkalmas appok többségével egyéni edzésprogramokat, diétaterveket készíthetünk. Ezek között célszerű olyan típus mellett dönteni, amely személyi tréner segítsége nélkül is képes rávezetni az egyes izomcsoportok átmozgatásához szükséges helyes mozgásformák elsajátítására és gyakorlására.

A krónikus betegségek monitorozását elősegítő alkalmazások a problémához mérten figyelemmel kísérik a szimptómákat, étrendjavaslatokat adnak és gyógyszeremlékeztetőt küldenek. Mostanra olyan speciális verzióik is léteznek, amelyek kifejezetten egy egészségügyi problémát vesznek górcső alá. Például több diabéteszre és inzulinrezisztenciára kifejlesztett típus is létezik, amelyek között jónéhány képes a vércukorszintmérésre és az okostelefon összekapcsolására Bluetooth segítségével.

Az egészségügyi tudásanyag átadását szolgáló szoftverek a szükséges információk értékes tárházaként szolgálhatnak, amikor nem tudunk azonnal orvosi segítséget kérni. Ezek az alkalmazások szakértői tanácsokat tartalmaznak, hogy kérdéses helyzetekben önállóan és ideiglenesen is megalapozott döntést hozhassunk.

A mentálhigiénés programok a stresszcsökkentés és a stabil pszichés állapot fenntartása érdekében relaxációs, illetve meditációs gyakorlatokkal igyekeznek közelebb vezetni a mindfulness (vagy az ahhoz közeli) állapot eléréséhez.

Telefonos alkalmazásokkal a testi-lelki egyensúly megőrzéséért

Egy szó mint száz, akár egészségügyi probléma, akár életmódváltás álljon is a háttérben, az ideális appok letöltésével a mobiltelefonok számos szempontból hozzájárulhatnak a testi-lelki egyensúly fenntartásához.

Akár a testmozgással kapcsolatos célok követésében segítenek, akár szervezetünk jelzéseit monitorozzák, az említett alkalmazások mindegyike átfogó megközelítést kínál. Ennélfogva még egy túltelített nap során is kellő figyelmet tudunk szentelni önmagunknak: a felhasználói adatok elemzésével és a fejlett algoritmusok alkalmazásával kényelmesen, könnyedén, személyre szabottan állíthatjuk össze a nekünk ideális bioritmushoz szükséges stratégiát.

Kapcsolódó cikkek

Ekcéma elleni diéta - Az ekcéma kezelése, gyógyítása helyes étrenddel

Ekcéma elleni diéta

Az ekcéma ellen sok minden bevethetünk. Krémeket, gyógyszereket, de a legnagyobb sikereket akkor érjük el, ha diétás étrendet követünk. A cikk ebben nyújt segítséget.

100 éves a gerincferdülés gyógyítására hivatott Schroth módszer

100 éves a gerincferdülés gyógyítására hivatott Schroth módszer

Katharina Schroth, a róla elnevezett módszer alapítója, súlyos gerincferdüléssel született.