Új terápia a hasüregi és mellüregi folyadékgyülem eltávolításához

Idén kezdte meg működését Budán az az új egészségügyi centrum, ahol célzott terápiával nyújtanak segítséget súlyos beteg emberek számára.
Új terápia a hasüregi és mellüregi folyadékgyülem eltávolításához - ewiCare medical center

Az eljárás lényege, hogy a beavatkozásnak köszönhetően a betegek a testükben kialakuló hasüregi, illetve mellüregi folyadékgyülemet otthonaikban tudják kezelni. Változást az jelenti, hogy eddig kórházi kezelést igényelt a testben felhalmozódott folyadék eltávolítása, de ezzel az új terápiával, az elsősorban daganatos betegségekkel küzdő páciensek saját otthonukban tudják kínzó tüneteiket enyhíteni.

Terápia Magyarországon

Olyan speciális terápiáról van szó, mellyel Magyarországon egyedüliként az ewiCare medical centerben foglalkoznak. Németországi gyökerekkel rendelkező cég egy több évtizedes technológián alapuló eljárással hathatós segítséget kínál mindenkinek, aki hozzájuk fordul. A hasüregi vagy mellüregi folyadékgyülem tartós katéterrel történő eltávolítása olyan terápia, melyet régóta biztonsággal alkalmaznak az orvoslásban, de Magyarországon a társadalombiztosító egyelőre nem finanszírozza.

Tartós katéter működési elve

A rendelőben elérhető terápia során egy olyan egyszer használatos katétert ültetnek be a páciens mellüregébe illetve hasüregébe, amely a mellkasi vagy hasi folyadékgyülem levezetésére szolgál. A katéter kifejezetten tartós használatra készül és bizonyítottan minimalizálja a fertőzés kockázatát azzal, hogy minimálisra csökkenti az invazív beavatkozások számát. Stabilan, hosszú távon használható az emberi szervezetben. A katéter zárt rendszert képez a hozzá csatlakoztatható vákuumos tartállyal illetve tasakkal, a benne kialakított szelep a folyadék lebocsájtását követően lezár, megakadályozva a baktériumok bejutását a szervezetbe a katéteren keresztül.

Ascites vagy mellüregi folyadékgyülem otthoni kezelése

Az ascites vagy mellűri folyadékgyülem kezelésében alkalmazott tartós katéter a korábban nélkülözhetetlen kórházi ellátást váltja fel az otthoni kezeléssel. A páciensek a tüneteik észlelésekor saját, megszokott környezetükben tudják elvégezni a felgyülemlett folyadék lecsapolását. A tünetek közül a legkínzóbb a nehéz légzés, mely a folyadék levezetése után rögtön enyhül. Mivel az ascites és a mellűri folyadékgyülem bizonyos idő elteltével újra megjelenik a testben, így a lecsapolást időközönként a betegnek meg kell ismételnie, de a terápiának köszönhetően ehhez már nem kell felkeresnie a kórházat.

Műtét utáni tudnivalók

A katéter műtéti úton történő beültetésével a panaszok azonnali enyhülését tapasztalják a páciensek. A pihenőszobában eltöltött idő alatt az otthoni, helyes használattal ismerkednek meg, mivel a katéter és a hozzá tartozó tasak összeillesztésének, majd a seb bekötözésének lépései rendkívül fontosak. A betanítás részeként azt is meg kell tanulniuk, hogy mennyi az ajánlott folyadék-mennyiség, ami alkalmanként lecsapolható, és milyen gyakran végezhető a művelet. A műtét után nem sokkal a páciens otthonába távozhat. Utógondozás részeként folyamatos a kapcsolattartás a páciensekkel az állapotuk ellenőrzése és az egyszer használatos szettek biztosítása végett.

Új szolgáltatással a páciensekért

A járványhelyzet miatt az egészségügyi ellátási rendszerben kialakult fennakadásokra reagálva a rendelő szeptembertől új szolgáltatással várja a pácienseket. A tartós katéter beültetésén kívül kérhető egyszeri hascsapolás és mellkascsapolás is.

Az ewiCare medical centerben kulturált, barátságos környezetben várják a pácienseket. Szakértelemmel, magas színvonalú szolgáltatásnyújtással állnak a rendelkezésükre, hogy az érintett betegcsoportot egy teljesebb élethez segítsék hozzá.

Kapcsolódó cikkek

PCOS - Policisztás Ovárium Szindróma, policisztás petefészek okai, tünetei, diagnózisa, kezelése és gyógymódjai

PCOS, azaz Policisztás Ovárium Szindróma

Akik ebben a betegségben, azaz PCOS-ben szenvednek, nagyon is jól tudják, hogy mennyi kellemetelnséggel is jár ez a betegség. Most erről írunk kicsit részletesebben.

Ép testben ép lélek: Így formálja a boldogság az egészséget

Ép testben ép lélek: Így formálja a boldogság az egészséget

A lélek egészsége nélkül, a testünk sem lehet egészséges. A boldogság pozitívan hat a mentális egészségre. Mutatjuk is, hogyan!