Miért hízunk el idősebb korunkra?

Az életkorral sokan zsírpárnákat növesztenek, még ha meg is esküdnek rá: "Nem eszem többet és nem sportolok kevesebbet, mint azelőtt!" Egy svéd tanulmánynak most sikerült rámutatnia, hogy a zsír az életkor növekedésével nehezebben bomlik le.
Miért hízunk el idősebb korunkra?

A zsírt az emberi szervezetben a zsírsejtek tárolják, amelyek a zsírszövet mintegy 90 százalékát teszik ki. A sejtekben tárolt zsír folyamatosan lebomlik, majd újra eltárolódik.

A svéd Karolinska kórház csapata 54 ember bevonásával azt vizsgálta, hogyan változnak meg az élet előrehaladtával ezek a folyamatok. Ezektől a személyektől 13 éven belül kétszer is mintát vettek, hogy a zsírbontást vizsgálják.

Az eredményeket látva egyértelműen igazolódott, hogy az életkor előrehaladtával a zsírbontás folyamata lelassul. Függetlenül attól, az adott személy ránézésre hízott-e, a súlya vagy állandó maradt, vagy növekedett az eltelő évek során.

Azok, akik a résztvevők közül nem csökkentették a kalóriabevitelüket, 13 év alatt 20 százalékkal lettek nehezebbek, mint a tanulmány kezdetén voltak.

"Vizsgálatunk bizonyította, hogy a hízásban az öregedés is szerepet játszik, minden más tényezőtől függetlenül" - összegezte el a kísérlet vezetője.

Kapcsolódó cikkek

6 ok, amiért egészséges mezítláb járni

6 ok, amiért egészséges mezítláb járni

A mezítláb járás az emberek legtemészetesebb közlekedési módja.

Kínai kutatók megtalálhatták a demencia ellenszerét.

Algákkal gyógyíthatják a demenciát?

Idősebb korban nagyobb esélye van demencia kialakulásának. Azonban a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a demencia gyógyítható, mégpedig algákkal.

Új terápia a hasüregi és mellüregi folyadékgyülem eltávolításához - ewiCare medical center

Új terápia a hasüregi és mellüregi folyadékgyülem eltávolításához

Idén kezdte meg működését Budán az az új egészségügyi centrum, ahol célzott terápiával nyújtanak segítséget súlyos beteg emberek számára.