6 elképesztő tény csodás szervünkről, a májról

Prof. Ansgar W. Lohse és Ulf C. Goettes könyvében (címe: Das Schweigen der Leber, megjelent: német nyelven 2021-ben) bevezetésként ezt írja a májról: A máj a testünk legfontosabb szerve. Mert hihetetlen képességeik minden nap megmentik az életünket. De mit tudsz róluk? Valószínűleg keveset, mert hallgat. Akkor is, ha túl sokat várnak tőle.
6 tény a májról

Májunk a legnehezebb testrészünk. Csaknem 2 kilogramm. A szervezet méreganyagoktól való megtisztítása a feladata. Ha csak ennyit tudunk róla, már ez is fontos feladatnak látszik, ám ezzel igencsak alábecsüljük a munkáját – írja munkájában Prof. Ansgar Lohse, az UKE Hamburg-Eppendorf orvosigazgatója, vezető májspecialista és társa Ulf C. Goettes. A máj részt vesz az agy és az izom karbantartási feladataiban is. A kontroll központja: hormontermelés, energiatermelés, méregtelenítés a munkája – és még a szex során is fontos szerepet játszik. Hogyan befolyásolja a rossz étrend a májat, van-e diéta a zsírmáj ellen? Valóban van értelme az alkoholszüneteknek? Ennek járhatunk utána a könyv segítségével.

1. tény

A sok gyümölcs egészséges – halljuk sokszor. Ám a sok gyümölcs sok gyümölcscukrot, fruktózt tartalmaz. Sőt, rejtett cukorként gyakran szerepelnek ezek fogyókúrás(nak hitt) termékekben is akár! A gyümölcscukrot a máj zsírrá alakítja át, ebből pedig egyenes az út a máj elzsírosodása, az úgynevezett zsírmáj felé. Tehát mondhatjuk, hogy 1 alma jó, 2 már sok!

2. tény

Az alkohol károsítja a májat. Ha teljes absztinenciát választjuk, jót tesszük, ám ha csak pár hétig tartjuk, utána pedig újra alkoholizálunk, túlérzékenységi reakciót válthatunk ki, ami akut alkoholhepatitiszhez vezethet, ami egy gyulladásos folyamat a máj sejtjeiben. Ha tartjuk a mértéket, és csak keveset iszunk alkalomszerűen (nőknél ez a mérték 10 gramm – kb. egy pohár pezsgő, férfiaknál 20 gramm – kb. fél liter sör), nem annyira károsodik a májunk.

3. tény

A nemi hormonok anyagcseréjéért is a máj felel. Prof. Lohse, a könyv szerzője azt mondja, hogy „ha ezt májbetegség miatt nem tudja megfelelő módon megtenni, azt a páciens észreveszi az ágyban. A tesztoszteron-pótlók erősen eltömíthetik a májat, és így tönkreteheti a libidót.

4. tény

Minden a májba jut. Minden hatóanyag, a gyógyszereké, az antibiotikumoké, de még a krémek, spray-k és a tapaszok hatóanyaga is a májba jut. Mindegy, milyen formában visszük be vagy kenjük, fújjuk, ragasztjuk magunkra! Minden gyógyszerrel, gyógyhatású szerrel, hatóanyag tartalmú gyógyszertári és nem gyógyszertári termékkel legyünk elővigyázatosak!

5. tény

Ahhoz, hogy gondolkodni tudjunk, az agynak 24 órán belül 200 gramm glükózra van szüksége, és a fő termelő a máj. Ha a táplálék ezt nem biztosítja, kimarad egy fogyókúra vagy stressz miatti nem-evés miatt, a máj a glükózt elkezdi magától termelni. Ezért soha ne éhezzünk, ne kövessünk radikális diétát, mert ez a májnak is stresszt okoz!

6. tény

Amiért csodaszerv a máj: egyedüli szervünk, amely magától megújul, így akár vissza is nő.

Kapcsolódó cikkek

Fejfájás típusai és kezelésük

Fejfájások típusai és kezelésük

Nem csak egyféle fejfájás típus létezik. A cikkből kiderül, hogy milyen fejfájás típusok léteznek.

Hallási nehézségei nemcsak az időseknek vannak

Hallási nehézségei nemcsak az időseknek vannak

Hangzásbeli zavar keletkezhet akkor, ha egy bizonyos hangmagasság a dobhártyán ütközik és ezek a hullámok interferálódnak. Ezek a kalapácson, az üllőn és a kengyelen, azaz a hallócsontláncon keresztül a belső fülön és elektromos impulzust generálnak.