Mi segíthet fejfájás esetén? Ezt javasolják a szakértők

Szorít, szúr vagy nyom: a fejfájásnak számos típusa ismert. Háromból általában két felnőtt szenved rendszeres fejfájástól, de mit tehetünk ellene? A szakorvosok szerint ritkán kezeljük jól a népbetegségnek számító állapot tüneteit.
Mi segíthet fejfájás esetén? Ezt javasolják a szakértők

“Több mint 200 különböző típusú fejfájás létezik” - állítja Dr. Astrid Gendolla, német fejfájás-specialista. A legtöbben tenziós fejfájástól, migréntől vagy cluster fejfájástól szenvednek. De honnan ismerhetjük fel ezek közt a különbséget?

A szakértő szerint a fájdalom időtartama, intenzitása és az is árulkodó lehet, mennyire érzékeny a fejünk a mozgásra.

Migrén esetében a fájdalom a mozgásra erősödik, és mintegy 4 óra és 3 nap közti időtartam során áll fenn. Fény- és zajérzékenységgel, de hányingerrel együtt is felléphet, hányás, sőt, látászavarok is jelentkezhetnek. A bétablokkerek vagy a triptán tartalmú gyógyszerek alkalmazása segíthet. Emellett akár botoxot is felírnak erre a célra, ami csökkenti az izmok feszességét.

Tenziós fejfájás: a szakértők szerint az egész fejben nyomást okozó fejfájás általában stressz hatására lép fel. A tenziós fejfájás csillapítására éppen ezért hosszú távon viselkedésterápiát is ajánlanak. Ami a gyógyszereket illeti, 800 mg Ibuprofen vagy 100 mg Paracetamol is elűzheti a tüneteket.

Cluster fejfájás: a betegek ebben az esetben néhány perc és néhány óra közti időtartamban szenvednek intenzív, általában egyoldali fejfájástól. A gyakori attakok hamar elmúlnak, de naponta többször is jelentkezhetnek. Általában a kortizol hormon és a Verapamil vérnyomáscsökkentő kombinációja segít.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Bőrgyógyász javasolja: A tavalyi naptejet inkább dobjuk ki!

Bőrgyógyász javasolja: A tavalyi naptejet inkább dobjuk ki!

A felbontott tavalyi naptejet már idén inkább ne kenjük magunkra. Ezt tanácsolja a bőrgyógyász az idei nyár kezdetén.

6 lépés a dús és egészséges hajért.

6 lépés a dús és egészséges hajért

Mindenki dús és egészséges hajat szeretne. Mit tehetünk ennek érdekében? A cikkben kiderülnek a válaszok.

6 tény a májról

6 elképesztő tény csodás szervünkről, a májról

Prof. Ansgar W. Lohse és Ulf C. Goettes könyvében (címe: Das Schweigen der Leber, megjelent: német nyelven 2021-ben) bevezetésként ezt írja a májról: A máj a testünk legfontosabb szerve. Mert hihetetlen képességeik minden nap megmentik az életünket. De mi