A legegészségesebb kenyerek, amiket érdemes fogyasztani

Manapság egyre fontosabb az egészségünk, hogy milyen termékeket és ételeket vásárlunk meg a boltban. A kenyerek és a péktermékek különösen tele vannak mindenféle adalékanyaggal, amik nem feltétlenül előnyösek a szervezetünk számára. Nem lehetetlen azonban finom és egészséges változatot beszerezni, csak figyelni kell az összetevőkre. Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a kenyereket, amiket érdemes fogyasztani.
A legegészségesebb kenyerek, amiket érdemes fogyasztani

Milyen típusú kenyerek léteznek?

Napjainkban több tucat fajta létezik és sorakozik fel a boltok polcain. Egyes kenyerek egészségesebbek, míg a többi kevésbé. Akadnak magas rost-, illetve vitamintartalommal rendelkező, illetve finomított gabonás változatok is, amelyeket néha nyugodtan lehet fogyasztani, azonban hosszú távon nem ez lesz a megoldás.

Teljes kiőrlésű kenyér

A teljes kiőrlésű gabonából készített péktermékekben jóval nagyobb a tápanyagtartalom. Egyes kutatások azt is bebizonyították, hogy az ilyen változatokban háromszor annyi a folsav, ami a szervezet számára egy rendkívül fontos anyag. Ráadásul ez a típus nem emeli meg túl gyorsan a vércukorszintet, így remek választás lehet a cukorbetegek, illetve a csökkent vércukorszint-szabályozásában szenvedő betegeknek egyaránt. A magas rost- és fehérjetartalmú kenyér laktatóbb és egy szelet (34 gramm) mindössze 80 kalóriát tartalmaz. Ebben 4 gramm fehérje, 15 gramm szénhidrát és 3 gramm rost található.

Kovászos vekni

Talán senkinek sem kell bemutatni a kovásszal készült kenyeret. A karantén alatt sokan megpróbálkoztak ennek a sütésével, azonban kevesek jártak sikerrel. A kovászos kenyér egy olyan erjesztési folyamat során készül, amely a természetben található baktériumokra és élesztőkre támaszkodik. Ezek hatására kel meg a kenyér, tehát nincs hozzáadott élesztő, amitől fájna a gyomrunk. Ez sokkal könnyebben emészthető, mint a hagyományos péktermék, ami főként a prebiotikumoknak köszönhető. Nagy előnye továbbá, hogy alacsonyabb a glikémiás indexe, így kedvező hatással van a vércukorszintre is. A tészta készülhet teljes kiőrlésű, illetve fehér lisztből is, és bár mindegyik megfelelő lehet, előbbiben jóval magasabb a rostok aránya. Egy szelet (47 gramm) kovászos kenyér nagyjából 120 kalória, amely 4 gramm fehérjét és 3 gramm rostot tartalmaz.

Otthoni kenyérkészítés

Persze mondani sem kell, hogy a legjobb, ha otthon készítünk magunknak péktermékeket. Ehhez kiváló és minőségi eszközök állnak a rendelkezésünkre, hogy gyorsan finom és formás ételeket készítsünk. A kenyér dagasztógép típusok között érdemes olyat választani, amely méretben pont megfelel a konyhába. Nem mindegy, hogy hány fős a család, nem feltétlenül muszáj a legnagyobb méretekkel rendelkező darabot beszerezni.

Összegezve

Természetesen a fent felsoroltak mellett számos egyéb kenyérfajta létezik, azonban ezek biztosan megtalálhatóak a legtöbb bolt polcain. Érdemes tehát tápanyagtartalom alapján kenyeret választani, hiszen így sokkal egészségesebbek lehetünk. Amennyiben pedig magunk sütnénk otthon, akkor érdemes körbenézni a kenyér dagasztó típusok között is.

Kapcsolódó cikkek

A HIIT (magas intenzitású intervallum edzés) 8 előnye - HIIT edzés

A HIIT (magas intenzitású intervallum edzés) 8 előnye

A magas intenzitású intervall edzésnek számtalan előnye létezik. Mi most 8 ilyen előnyt sorolunk fel.

Egészségmegőrzés - 5 dolog, amit meg kell tennünk az egészségünk érdekében

Egészségmegőrzés - 5 dolog, amit meg kell tennünk az egészségünk érdekében

Az egészségünk megőrzése fontos, hiszen még idősebb korunkban is szeretnénk aktívak és fittek maradni. Ehhez azonban elengedhetetlen az életmódváltás.

Jobb az élelmiszerekből, mint kapszulából nyerni a vitaminokat

Jobb az élelmiszerekből, mint kapszulából nyerni a vitaminokat

Sokan próbálják tablettából bevinni a vitaminokat, de ez akár ártalmas is lehet