Jobb az élelmiszerekből, mint kapszulából nyerni a vitaminokat

Semmivel sem növelik meg az étrendkiegészítők az élettartamunkat - derült ki egy amerikai kutatásból. Azokat a vitaminokat azonban, amelyek valóban meghosszabbították az életet, inkább az élelmiszerekkel együtt viszik be az emberek.
Jobb az élelmiszerekből, mint kapszulából nyerni a vitaminokat

Az amerikai NHANES 1999 és 2010 között vizsgált halálozási és táplálkozási adatokat, míg végül arra a megállapításra jutottak: a kapszulában szedett vitaminok semmiféle pozitív hatással nem voltak az élettartamra nézve.

A tanulmányból az is kiderül: az élelmiszerrel bevitt K vitamin, magnézium és cink megnövelheti az élettartamot, mivel csökkenti a keringési betegségek kialakulását. A rák esélyét ugyanakkor a magnéziumfogyasztás csökkentheti a leghatékonyabban.

Margit Richter, a német táplálkozási szervezet igazgatója szerint a tanulmány rámutat, hogy amit évtzedek óta hiszünk, valójában tévedés:

"Semmire nem megyünk azzal, ha vitaminokkal és ásványi anyagokkal traktáljuk a szervezetünket. Ami igazán fontos, azt bevihetjük az élelmiszerekből is, és ha nem szevedünk súlyos vitaminhiányban, tartózkodhatunk a kapszuláktól."

Az ilyen kivételeket szerinte minden esetben érdemes először a kezeőorvosunkkal megbeszélni.

Egyeseknek mégis érdemes lehet vitaminokat szedni a Richter ajánlása szerint: a vegánoknak a B12-t, míg a szoptatós korban lévő csecsemőknek a D és K vitaminokat javasolják.

Kapcsolódó cikkek

A valaha volt legegészségesebb fagylalt - Cukormentes fagyi recept

A valaha volt legegészségesebb fagylalt

A fagylalt finom. A fagyizókban kapható hűs desszertekben azonban lehetnek tartósítószerek és egyéb olyan anyagok, amelyek nem éppen egészségesek. Cikkünkben ezért egy könnyen elkészíthető fagyi receptjét hoztuk el.

Fluorid - ördögi összetevő vagy szuvasodásgátló? - 2. rész

Fluorid - ördögi összetevő vagy szuvasodásgátló? - 2. rész

A cikk első részét folytatjuk, amelyből kiderül, hogy tényleg olyan veszélyes -e a fluorid.