Tippek, tanácsok lelki egészségünk megőrzéséért, ha utazni indulunk

Az utazás és pihenés ideje alatt testi egészségünk mellett ugyanannyira fontos lelki egészségünk megőrzése is.
Tippek, tanácsok lelki egészségünk megőrzéséért, ha utazni indulunk

Az utazás és pihenés ideje alatt testi egészségünk mellett ugyanannyira fontos lelki egészségünk megőrzése is. Ha lehetőségünk van időnként néhány napra elutazni valahova, egy-egy ilyen alkalom nagyon jó lehetőség arra, hogy családtagjainkkal, barátainkkal tudjunk időt tölteni, és hogy a dolgos hétköznapokból kiszakadva feltöltődjünk, kellemes élményeket szerezzünk magunk és szeretteink számára.

Ezért Láng Györgyi tanácsadó szakpszichológus arra hívja fel figyelmünket, hogy kerüljük a veszekedéseket, nevessünk sokat és önfeledten! Csak élvezzük a látványt, a társaságot és a pihenést! Szeressük azt ahol vagyunk, és persze akivel, vagy akikkel!

"Legyen nálunk mindenképpen valamilyen játék, még a családosok esetében is jó hatású lehet, mivel a mai világban sokszor a mindennapi gondok követnek minket, bárhová is megyünk, ez ellen pedig a legjobb a játék. Ha ismerjük, mivel tudjuk feltölteni a szeretteinket, akkor már csak tenni kell, és egy idő után többet kapunk vissza, mint gondoltuk volna. Az emlékezés erősíti bennünk az összetartozás-érzést, a szeretetet és az örömöt (fontos tehát, akár az utazás, akár egy nyaralás emléke, jó róla beszélgetni majd). Érdemes az utazás elején megfogadni, hogy engedékenyek leszünk egymással. Vannak, akiknek kezdődhet az út azzal, hogy megbocsátanak egymásnak, illetve akár bocsánatot is kérhetnek" - tanácsolja a pszichológus.

Dr. Domján Mihály tanácsadó szakpszichológus, családterapeuta javaslatait és tanácsait is érdemes megfogadnunk, miszerint a pozitív élmények 3 hónapig "rezonálnak" bennünk, azután már nem töltenek.

"A mai napunk lelki állapota tehát attól is függ, hogy az elmúlt időszakban mennyi örömöt éltünk meg. Érdemes ezért a kikapcsolódásunkra tudatosan odafigyelni és költeni. Nemcsak a szokásost, hanem a szokatlan élményeket is engedjük meg magunknak"- javasolja számunkra.

A házaspárok számára emellett azt is tanácsolja, hogy ha lehet, a gyermekek nélkül is töltsenek pár napot együtt. Hiszen kalandozni nem a kapcsolaton kívül, hanem a kapcsolaton belül érdemes!

Ha ezeket a tanácsokat is szem előtt tartjuk utazás előtt, akkor sok kellemetlenséget és problémát megelőzve még jobb élményeket szerezhetünk magunk és szeretteink számára, melyekből az élmények elmúltával még hosszú ideig töltekezni tudunk.


További hasznos tanácsok találhatók az ismertorvos.hu weboldalon.

Kapcsolódó cikkek

Utánajártunk: ennyi képernyőidő ajánlott a legkisebbeknek.

Mennyi képernyőidő ajánlott a gyerekeknek?

A szülők sokszor vannak gondban, hogy mennyit engedjék a gyereküket tévézni, számítógépezni. A cikk ebben nyújt hathatós segítséget.

Függőségek, lemondások – avagy a gumimacik hatalma

Függőségek, lemondások – avagy a gumimacik hatalma

Lemondások. Szakítsunk az alkohollal! Hagyjuk abba a dohányzást. Mintha olyan könnyű lenne! De a gumimacikkal ebben is segítenek!

Tippek, tanácsok lelki egészségünk megőrzéséért, ha utazni indulunk

Tippek, tanácsok lelki egészségünk megőrzéséért, ha utazni indulunk

Az utazás egy felszabadító élmény, de ha nem készülünk fel rá kellőképpen, akkor egy óriási stressz lehet. A cikkben tippeket adunk, hogy még az utazás során is megőrizzük a lelki egészségünket.