Mennyi képernyőidő ajánlott a gyerekeknek?

Okostelefonok, tévék, játékkonzolok - a legfiatalabbak egyre több időt töltenek képernyő előtt. Ez a gyermekorvosok és a tudósok egybehangzó véleménye szerint komoly következményekkel lehet a fejlődésükre - a szülők azonban tehetnek ellene.
Utánajártunk: ennyi képernyőidő ajánlott a legkisebbeknek.

Az okostelefonok és a tabletek ma már hozzátartoznak a gyerekek hétköznapjaihoz. Mind a 6-7 évesek, mind a 8-9 éve korosztály több mint feléről elmondható, hogy legalábbis alkalmanként okostelefont használ. Ezek a számok 2014 óta mindkét korcsoportban megduplázódtak - derül ki a digitális szolgáltató Bitkom 2019-es tanulmányából. 

Tabletet a fenti korcsoportokból időnként ötből négy gyerek használ. Ahogy a kor növekszik, úgy lesz egyre népszerűbb az okostelefon: a 10-12 év közöttiek 82 százaléka használja rendszeresen, 12 évtől felfelé pedig gyakorlatilag minden gyerek (97 százalékuk) kezében bukkan fel. A filmnézés, videó- és sorozatnézés a 6 és 18 év köztiek kedvenc elfoglaltsága az okoseszközökön. 

Hogyan hat a képernyőidő a fejlődésre? 

A túl hosszú napi képernyőidő nem csak a gyermekek szemére káros, kihathat az agy, a beszédkészség és a figyelem általános fejlődésére is - intenek a szakértők. 

A Lipcsei Egyetemi Kórház megbízásából zajló, hosszútávú “Life Child” tanulmány 2002 óta kutatja közel 5000 gyermek és fiatal médiahasználatát. Az eddigi eredmények arra mutatnak rá, hogy az okoseszközök intenzív használata nem csupán a gyerekek jóllétét veszélyezteti: kapcsolatban áll viselkedés- és alvászavarokkal, valamint a gyengébb iskolai teljesítménnyel is.

A 14 évesek egyes kutatások szerint napi 5 órát is eltölthetnek a képernyő előtt, a telefonjunk naponta átlagban mindössze fél óráig offline. Az eredmény: a gyerekek kialvatlanok, ami rontja a koncentrációs képességüket és káros hatással van a súlygyarapodásukra is. 

Egy 2017-es tanulmány rámutatott: már a 2 és 5 év közötti korosztály is napi 30 percnél több ideig használja az elektronikus eszközöket, ami beszédfejlődési nehézségekhez és koncentrációs problémákhoz vezet. A kérdőív szerint sokan váltak hiperaktívvá, és hasonló állapotot figyelhettek meg a 7-14 év köztiek esetében is. 

A szülők részéről tehát felmerül a kérdés: mennyi képernyőidő elfogadható, és mennyi minősül károsnak a gyermekemre nézve?

A szülők legszívesebben mindig pontos időbeli korlátokat hallanának, ezt azonban a szakértők szerint nehéz meghatározni. Egyrészt függ a gyerek aktuális fejlődési fázisától is, másrészt vannak gyerekek, akikre már napi fél óra is negatívan hat, míg másokon a káros hatások ennél jóval több idő után mutatkoznak meg. 

Milyen korban mennyi képernyőidő az ideális? 

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlását alapul véve korcsoportok szerint közöljük, milyen életkorban mennyi időt ajánlott gép előtt tölteni. 

  • 5 év alatt: napi 30 percet
  • 6 és 9 év között: napi 1 órát
  • 10 év felett a szakértők azt ajánlják, életévenként naponta plusz tíz perccel, illetőleg heti egy órával növekedhet a képernyő előtt töltött idő. 

Ezek az értékek a szülők által a szünidő során is ellenőrizhetők, vagy akkor, ha a gyermekük képernyő előtt megoldandó házifeladatot kap. 

Közzéadjuk a német klicksafe.de országos médiaintézet ajánlásait, ami kifejezetten az internethasználatra vonatkozik: 

  • 3 év alatt: napi 5 perc
  • 4 és 6 év között: napi 20 perc, nem feltétlenül minden nap 
  • 7 és 10 év között: 30 és 45 perc közt naponta
  • 10 és 13 év között: rugalmasabb, körülbelül napi 60 perc
  • 14 és 17 év között: megbeszélés kérdése, ám érdemes az iskolára, képzésre és más hobbikra legalább ennyi időt hagyni. 

A csecsemők, illetve a 3 év alatti kisgyermekek esetében ajánlott tartózkodni az elektronikus készülékek használatától. A szakértők attól is intenek, hogy a médiát nevelőeszközként alkalmazzuk: ne jutalmazzuk, büntessük vagy nyugtassuk vele a gyermekünket! 

A vészharangot a szülőknek akkor érdemes megkongatni, ha a gyermek már hosszabb ideje hanyagolja a valódi életet, az iskolát és a barátokat a képernyő kedvéért. Ilyenkor érdemes professzionális segítséget is igénybe venni.

Hogyan csökkenthetik a szülők a képernyőidőt?

A médiapedagógusok szerint a legfontosabb, hogy ne tiltással neveljünk. Ehelyett alakítsunk ki érthető szabályokat, és egyezzünk meg róla közösen, a gyermek mennyi időt tölthet filmnézéssel, videojátékokkal vagy épp telefonhasználattal az adott héten. 

Fontos, hogy a szülő maga is jó példaként járjon elől, ne lógjon egyfolytában a saját telefonján, számítógépén! Tekintsük kötelességünknek a “médiamentes” szabadidő biztosítását is, amikor a gyerekkel közösen játszunk, előnyben részesítve a szabadban való testmozgást.

Arra is van mód, hogy a szülők közvetlenül a telefonon csökkentsék a telefonon az internetelérést. Az iPhone-okon ehhez nem szükséges külön app, mert az iOS rendszer beépített gyermekbiztonsági modullal bír: a “beállítások” alatt, a “képernyőidő” menüpontban lehet beállítani az időablakot, amin kívül a gyermek nem használhat bizonyos appokat. A “mindig megengedett” kategóriában a szülők kivételeket, például hangoskönyveket is hozzáadhatnak, míg az “app-korlátoknál” napi időlimitet állíthatunk be minden, vagy csak egyes játékokra vagy közösségi hálózatokra.

Az Android-alapú okostelefonoknál is hasonlóan kényelmesen beállítható az időlimit. Itt a szülők a “Google family link” segítségével csökkenthetik a használati időt. Az alkalmazás ezen felül számos további funkciót és gyerekbarát appokat is ajánl.

Kapcsolódó cikkek

Tippek, tanácsok lelki egészségünk megőrzéséért, ha utazni indulunk

Tippek, tanácsok lelki egészségünk megőrzéséért, ha utazni indulunk

Az utazás egy felszabadító élmény, de ha nem készülünk fel rá kellőképpen, akkor egy óriási stressz lehet. A cikkben tippeket adunk, hogy még az utazás során is megőrizzük a lelki egészségünket.

Miért hasznos a meditáció?

Miért hasznos a meditáció?

Talán elgondolkodtál azon, hogy miért jó neked a meditáció?

A legjobb alkalmazások a mentális egészség megőrzéséhez

A legjobb mentális egészségügyi alkalmazások

Találd meg a lelki békét a telefonod segítségével!