Így védhetjük meg szemünk egészségét a nyári időszakban

Nyáron, főként az utóbbi évtizedekben, mindenhol felhívják a figyelmünket, hogy vigyázzunk a nap káros sugaraival, ne menjünk a déli időszakban a napra, védjük a bőrünket, de az nem általános, hogy a szemünkre fektessék a hangsúlyt. Pedig legalább ennyire fontos a szemünk védelme is.
Így védhetjük meg szemünk egészségét a nyári időszakban

Mit látunk a szemünket ért UV-sugárzásból?

Természetesen a legelső amit észreveszünk a nap káros hatásaiból, ha megég, megpirosodik a bőrünk, ez azonnal látszik, ám a szemet ért káros sugarak tünetei nem mindjárt jelenkeznek, hanem akár évek múlva. Rövid távon az erős napsugarak hunyorgást, irritációt váltanak ki, hosszú távon azonban a szem romlásához, betegségekhez vezet, ha erős sugárzás éri a szemet.

Milyen betegséget okozhat a szemünkben az erős napsütés?

Azok akik sokat vannak napközben a napon, dolgoznak, pihennek, azoknál sokkal gyakrabban alakul ki szürkehályog és kúszóhályog. Ezeknek a betegségeknek a megelőzése érdekében, gondoskodnunk kell a szemünk védelméről.

A víz tükörről visszaverődő fény zavarja a szemet, de a világos falfelületek és az épületek is felerősíthetik a napsugarakat. A szolárium is okozhatja a szaruhártya hám takarójának a leégését, ezért még csukott szem mellett is ajánlott napszemüveget viselni. Ugyanakkor az éves szűrővizsgálaton a napszemüveg viselésétől függően részt kell venni.

Mit tudunk tenni, hogy megóvjuk a szemünket?

● A szemünk védelmében mindig viseljünk UV-védős napszemüveget, ami megszűri az oldalról jövő fényt is.

● Az olcsón vásárolható napszemüvegekben nincs UV-szűrő, ezért mindig nézzük meg, hogy milyen napszemüveget vásárolunk, mert a sötét lencséktől kitágult pupillán keresztül is bejutnak a káros sugarak a szembe. Lehetőleg ne a divat határozza meg milyen szemüveget viselünk, inkább a védelem.

● A szabványoknak megfelelően a dioptriás szemüvegek lencséjét is el kell látni UV- szűrővel, így ez a védelem adott a szemüvegesek számára.

● Lehetőleg UV400 feliratú szemüveget vásároljunk, mert így biztosan védve lesz a szemünk.

● A gyerekek szemét is védhetjük a számunkra kialakított, speciális napszemüveggel.

● Nyáron a nagy hőségben jó megoldás, hogy felnőtt és gyerek egyaránt viseljen árnyékot nyújtó széles karimájú kalapot, ami még a napszúrástól is megvéd.

Amennyiben döntöttünk a napszemüveg vásárlásáról, budapesti szemvizsgálat időpont foglalás a Galéria Optikában, a megadott időpontokban kérhető.

Összegezve

Ebben az évezredben egyre erőteljesebb a napsütés ereje és időtartama az év során. Azt eddig is tudtuk, hogy a bőrnek kárt okoznak a nap káros sugarai, azonban a szemet ért károsodás lehetősége csak az utóbbi időben kezd határozottan figyelemfelkeltővé válni.

Ha azt szeretnénk, hogy a szemünket se érje károsodás, akkor a védelmére napszemüveget kell viselni, mégpedig UV-szűrővel rendelkező napszemüveget. Ellenkező esetben a látásunkat kockáztathatjuk.

Kapcsolódó cikkek

Tévhitek a lézeres szemműtétekkel kapcsolatban

Tévhitek a lézeres szemműtétekkel kapcsolatban

Még mindig sokakban élnek valótlan félelmek a látásjavító eljárásokkal szemben.

Így védhetjük meg szemünk egészségét a nyári időszakban

Így védhetjük meg szemünk egészségét a nyári időszakban

Nyáron, főként az utóbbi évtizedekben, mindenhol felhívják a figyelmünket, hogy vigyázzunk a nap káros sugaraival, ne menjünk a déli időszakban a napra, védjük a bőrünket, de az nem általános, hogy a szemünkre fektessék a hangsúlyt.