Télen súlyosbodó betegségek - mit tehetünk ellenük?

Asztma, depresszió, magas vérnyomás – ezek a betegségek, amelyek igen sokunkat érintenek, és téli hideg időben felerősödnek a tünetei. A hideg, pára, csapadékos időjárás és a korai sötétedés mind a tél velejárója, amelyek nem tesznek jót az érintetteknek.
Télen súlyosbodó betegségek - mit tehetünk ellenük? - allergiás asztma, depresszió, ízületi gyulladás, magas vérnyomás, pikkelysömör

Allergiás asztma

Télen általában többet tartózkodunk otthon, megy a fűtés, több a házipor, esetleg ha háziállatunk van, még annak a szőre is közrejátszhat a tünetek súlyosbodásában. Ha kimegyünk a hidegre, irritál a nedves, párás levegő, a hörgőket hideg éri, megfázhatnak.

Ekkor figyelni kell arra, hogy sokszor szellőztessünk, néha menjünk ki a hidegre, mélyen lélegezzük be a friss levegőt, orron keresztül. Figyeljen oda a gyógyszerszedésre. Beoltathatja magát légúti betegségek ellen (pl. influenza, Pneumocuccus okozta bakteriális betegségek, Covid-19).

Sétáljon néha egy nagyot, amikor száraz a levegő!

Depresszió

Szürke nappalok, hosszú, sötét éjszakák, kevesebb találkozás barátokkal, családdal – a koronavírus időszakában főleg – mind-mind olyan tényező, amelyek a depressziót felerősítik.

A már depresszióban szenvedőkre kiemelt figyelmet kell fordítani, hogy észrevegyük, ha rosszabbodik az állapota. Ha ez előfordul, mindenképp fel kell keresni a szakorvosát.

Ha valakinek csak télen vannak tünetei, lehetséges, hogy ún. téli depresszióban szenved, amely általában ideiglenes állapot. A népesség 2-4%-a ebben érintett. A napfény hiánya, a kevesebb melatonin (alvást elősegítő hormon) termelődése még fáradtabbá tesz bennünket.

Ebben az időszakban a – legalább 10.000 Lux teljesítményű - fényterápiás lámpák jól használhatóak, valamint egy félórás séta, laza futás vagy kerékpározás is már csodát tehet!

Ízületi gyulladás

A hideg idő okozhat ízületi gyulladásokat az arra érzékenyeknél.

A mozgás és a helyes táplálkozás kiemelt szerepet játszik a betegség terápiájában. Együnk kevés húst és kalóriagazdag ételeket, viszont sok zöldséget és gyümölcsöt. A brokkoli, a fokhagyma, a spenót, az áfonya és a narancs mind olyan, ami segíthet az ízületi gyulladást tüneteit leküzdeni. Fontos, hogy együnk még Omega-3 tartalmú ételeket (mint például a hal, lenmagolaj, dió).

Minden reggel és este végezzünk nyújtógyakorlatokat, amelyet az ízületeket rugalmassá, mozgékonnyá teszik.

Magas vérnyomás

A hideg hatására beszűkülnek a vérerek, így a vérnyomás emelkedik.

Segíthet, ha minden nap sétálunk, még ha ez nem is olyan kényelmes, mint ülni a meleg szobában. Együnk sok zöldséget, halat, a só- és cukorbevitelt viszont csökkentse. Együnk teljes kiőrlésű termékeket. Hanyagoljuk a chips-féléket, a füstölt és pácolt termékeket (pl. kolbász, virsli).

Ne üljünk keresztbe tett lábakkal, mert a vérkeringést gátoljuk, tovább emeljük ezzel a vérnyomást, a pulzusunk is megemelkedik ezáltal.

Pikkelysömör

Az egyébként is már megviselt bőrt további károsodás éri a benti meleg és a kinti hideg időjárás váltakozása miatt.

Azért, hogy ne száradjon ki a bőr és a lehető legkevésbé károsodjon, be kell kenni jó minőségű gyógyszertári hidratáló balzsamokkal vagy krémekkel az érintett testrészeket.

Fontos, hogy rövid ideig, meleg, de nem forró vízzel zuhanyozzunk, igyunk sok vizet, viseljünk puha, könnyű ruhákat, öltözködjünk rétegesen.

Kapcsolódó cikkek

Alvást segítő táplálékok - mit együnk, hogy jobban aludjunk?

Alvást segítő táplálékok - mit együnk, hogy jobban aludjunk?

A rosszalvóknak jó hír, hogy léteznek olyan élelmiszerek, amelyek segítenek az elalvásban.

Ép testben ép lélek: Így formálja a boldogság az egészséget

Ép testben ép lélek: Így formálja a boldogság az egészséget

A lélek egészsége nélkül, a testünk sem lehet egészséges. A boldogság pozitívan hat a mentális egészségre. Mutatjuk is, hogyan!