Télen súlyosbodó betegségek - mit tehetünk ellenük?

Asztma, depresszió, magas vérnyomás – ezek a betegségek, amelyek igen sokunkat érintenek, és téli hideg időben felerősödnek a tünetei. A hideg, pára, csapadékos időjárás és a korai sötétedés mind a tél velejárója, amelyek nem tesznek jót az érintetteknek.
Télen súlyosbodó betegségek - mit tehetünk ellenük? - allergiás asztma, depresszió, ízületi gyulladás, magas vérnyomás, pikkelysömör

Allergiás asztma

Télen általában többet tartózkodunk otthon, megy a fűtés, több a házipor, esetleg ha háziállatunk van, még annak a szőre is közrejátszhat a tünetek súlyosbodásában. Ha kimegyünk a hidegre, irritál a nedves, párás levegő, a hörgőket hideg éri, megfázhatnak.

Ekkor figyelni kell arra, hogy sokszor szellőztessünk, néha menjünk ki a hidegre, mélyen lélegezzük be a friss levegőt, orron keresztül. Figyeljen oda a gyógyszerszedésre. Beoltathatja magát légúti betegségek ellen (pl. influenza, Pneumocuccus okozta bakteriális betegségek, Covid-19).

Sétáljon néha egy nagyot, amikor száraz a levegő!

Depresszió

Szürke nappalok, hosszú, sötét éjszakák, kevesebb találkozás barátokkal, családdal – a koronavírus időszakában főleg – mind-mind olyan tényező, amelyek a depressziót felerősítik.

A már depresszióban szenvedőkre kiemelt figyelmet kell fordítani, hogy észrevegyük, ha rosszabbodik az állapota. Ha ez előfordul, mindenképp fel kell keresni a szakorvosát.

Ha valakinek csak télen vannak tünetei, lehetséges, hogy ún. téli depresszióban szenved, amely általában ideiglenes állapot. A népesség 2-4%-a ebben érintett. A napfény hiánya, a kevesebb melatonin (alvást elősegítő hormon) termelődése még fáradtabbá tesz bennünket.

Ebben az időszakban a – legalább 10.000 Lux teljesítményű - fényterápiás lámpák jól használhatóak, valamint egy félórás séta, laza futás vagy kerékpározás is már csodát tehet!

Ízületi gyulladás

A hideg idő okozhat ízületi gyulladásokat az arra érzékenyeknél.

A mozgás és a helyes táplálkozás kiemelt szerepet játszik a betegség terápiájában. Együnk kevés húst és kalóriagazdag ételeket, viszont sok zöldséget és gyümölcsöt. A brokkoli, a fokhagyma, a spenót, az áfonya és a narancs mind olyan, ami segíthet az ízületi gyulladást tüneteit leküzdeni. Fontos, hogy együnk még Omega-3 tartalmú ételeket (mint például a hal, lenmagolaj, dió).

Minden reggel és este végezzünk nyújtógyakorlatokat, amelyet az ízületeket rugalmassá, mozgékonnyá teszik.

Magas vérnyomás

A hideg hatására beszűkülnek a vérerek, így a vérnyomás emelkedik.

Segíthet, ha minden nap sétálunk, még ha ez nem is olyan kényelmes, mint ülni a meleg szobában. Együnk sok zöldséget, halat, a só- és cukorbevitelt viszont csökkentse. Együnk teljes kiőrlésű termékeket. Hanyagoljuk a chips-féléket, a füstölt és pácolt termékeket (pl. kolbász, virsli).

Ne üljünk keresztbe tett lábakkal, mert a vérkeringést gátoljuk, tovább emeljük ezzel a vérnyomást, a pulzusunk is megemelkedik ezáltal.

Pikkelysömör

Az egyébként is már megviselt bőrt további károsodás éri a benti meleg és a kinti hideg időjárás váltakozása miatt.

Azért, hogy ne száradjon ki a bőr és a lehető legkevésbé károsodjon, be kell kenni jó minőségű gyógyszertári hidratáló balzsamokkal vagy krémekkel az érintett testrészeket.

Fontos, hogy rövid ideig, meleg, de nem forró vízzel zuhanyozzunk, igyunk sok vizet, viseljünk puha, könnyű ruhákat, öltözködjünk rétegesen.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan kerüljük el a másnaposságot?

Hogyan kerüljük el a másnaposságot?

Az alkohol bomlásterméke - az acetaldehid – felelős a másnaposságért. Ez akkor keletkezik, amikor az alkohol a májban lebomlik.

Főleg nőket sújt a demencia!

Miért a nőket érinti jobban az Alzheimer-kór?

Miért szenved több nő demenciában, mint férfi? Csupán az lenne az ok, hogy tovább élnek? Vagy más oka van?

Dr.Google

„Dr. Google teljesen összezavarja a szülőket”

A Google korában sok szülő saját maga diagnosztizálja a gyermekét. De nem csak ők, az emberek többsége már tudja mi a baja, mire az orvoshoz eljut. Legalábbis, úgy hiszik, hogy tudják. A cikkben most ezt a témát boncolgatjuk.