Maszkban jobban feltűnt a ránc - dömping a plasztikai sebészeteken

A koronavírus idején is hihetetlenül leterheltek a plasztikai sebészek. Utánajártunk, hogy kik és miért szeretnének a sebészkés alá feküdni.
Maszkban jobban feltűnt a ránc - dömping a plasztikai sebészeteken, szépészeti klinikákon, plasztikai sebészeknél

Home office, kijárási tilalom, társasági kapcsolatok, baráti összejövetelek, családi ünnepek csökkentése. Az gondolnák, élvezzük, hogy most végre lazán, kényelmesen járkálhatunk a lakásban, hiszen nem kell senkinek megfelelni, a busieness-look nem elvárt, nincs dresscode, akár egész nap pizsamában lehetünk. A hölgyeknek, hogy nem kell sminkelni, akár egész nap levegőzhet a bőrük az alapozó, a púder nélkül, nem kell aggódni, hogy eltörlik a szempillafestéket. A plasztikai sebészek elmesélték, hogy ez korántsem így van, mivel igen fontos a megjelenés a koronavírus által okozott járványügyi intézkedések idejében is.

Bár pontos számok nem állnak rendelkezésre, mégis hirtelen megnövekedett az esztétikai műtétek száma az utóbbi időben. Hogy mi ennek az oka? Gondoljunk bele abba, hogy a home office, az otthoni munkavégzés hányszorosára növelte az online konferenciák számát! Mindig webkamera-késznek kell lennünk, mivel sosem tudhatjuk, hogy mikor lesz „jelenés” a felettesünknél, mikor kér Zoom-on tárgyalást a partner! A beszédnél, a mosolygásnál a szájra – és ezáltal a száj körüli esetleges ráncokra – terelődik a figyelem. A mimikai vonalakra – homlok környéki ráncokra, szemek alatti táskákra, a tokára – is hamarabb fókusz kerül, főleg, ha a megvilágítás is rossz. Meglepő, de a plasztikai sebészeti műtétekre jelentkezők számának 20%-a férfi és ez az utóbbi időben növekedett meg. A nők főleg szem környéki műtéteket kérnek, mivel az állandó maszkviselés a szemre irányítja a figyelmet.

Feltevésünk annyiban helyes, hogy a nőknek nem kell sminkelni home office-ban, de általában épp ezért is szeretnének javítani az esetleges kisebb hibákon, mert szeretnének természetes állapotukban, azaz smink nélkül jól kinézni. Ezt a kérést a plasztikai sebészek is 100%-osan támogatják, azonban van egy határ, amikor szerintük sincs értelme a – túlzásba vitt vagy épp felesleges – műtétnek.

A fiatal hölgyek előszeretettel hasonlítják magukat sztárokhoz, akik szelfijükön – általában a mobilos appok segítségével – gyönyörűre tudják retusálni magukat. Gyakori kérés például a sebészek körében csak „kacsaszáj”-nak hívott kérés, amikor extrém feltöltést kérnek a száj közepére. Ekkor az orvos minden rábeszélőképességével igyekszik segíteni a páciensnek egy visszafogottabb verzió mellett dönteni. Vagy gyakran kérnek a social media (Youtube, Facebook, TikTok, Instagram) oldalakon látható képekhez hasonló melleket, karcsú derekat, „brazil popót”, amely számos esetben valami trükknek köszönhetően jelenik meg a kérdéses fotókon. Ilyenkor nem nehéz keresni egy élethűbb fotót az adott celebről és megmutatni a valóságot. Sok múlik a szelfikészítésen is. Hihetetlen, hogy egy fotó után tartja nagyobbnak orrát, kisebbnek ajkát egy szelfiző, mivel egy-egy ilyen fotónak csak annyi a hibája, hogy a telefon előlapi kamerája - amit szelfihez használunk legtöbben – torzít. Ilyenkor elég csak egy tükörreflexes fényképezőgéppel lefotózni a pácienst és rájön, hogy nem is olyan nagy a baj.

A koronavírus által okozott kényszerű otthonlétben a szépészti műtétek hegei, duzzanatai figyelő tekintetek nélkül gyógyulnak. Akinek a sportolás hiánya miatt némi zsírpárnája keletkezett, szívesen jelentkezik zsírleszívásra, hogy mire újranyitnak a fitness termek, ne kelljen szégyenkeznie a felszedett kilók miatt és régi formában legyenek. A száj körüli műtétek pedig a maszk alatt tudnak láthatatlanul gyógyulni.

Így akár el tudjuk hallgatni a műtétünket és ha egyszer visszatérhetünk a normál kerékvágásba, megszépülve tehetjük meg és senki nem fogja megtudni, miért ragyogunk még jobban, mint a pandémia előtt!

Kapcsolódó cikkek

100 éves a gerincferdülés gyógyítására hivatott Schroth módszer

100 éves a gerincferdülés gyógyítására hivatott Schroth módszer

Katharina Schroth, a róla elnevezett módszer alapítója, súlyos gerincferdüléssel született.

Egészségmegőrzés az okostelefonunk segítségével

Egészségmegőrzés az okostelefonunk segítségével

A digitális korban a technológia újradefiniálja, hogyan közelítjük meg életünk különböző területeit, és ez alól nem kivétel egészségünk sem.