Ketogén diétával a rák ellen

Napjainkban rohamosan nő a rákos betegek száma, és a hagyományos kezelések sok esetben nem járnak eredménnyel. Ennek következtében teljesen érthetően merül fel a betegekben az az igény, hogy alternatív megoldások után nézzenek, esetleg kiegészítő kezeléseket alkalmazzanak: ide sorolható a ketogén diéta is.
Ketogén diétával a rák ellen - Alacsony szénhidráttartalmú, közepes fehérjetartalmú és magas zsírtartalmú rákellenes étrend

A cikk az egeszsegvalasz.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

A kiegészítő kezelés és az alternatív módszerek nem csodaszerek. Mégis, a ketogén diéta mind a kutatók, mind az onkológusok figyelmét felkeltette. Bizonyos ráktípusok jól reagálnak erre az étrendi változtatásra.

Mielőtt fejest ugranánk a ketogén diéta témakörébe, fontos tisztáznunk, hogy tulajdonképpen mi is az a rák, így a diéta szerepét is jobban megértjük a betegség megelőzése, kezelése szempontjából.

Bár nincs teljes konszenzus a rák okait illetően, egyvalami biztos: az eddig normálisan funkcionáló sejtek működése felborul.

A test sejtjeit képzeld el úgy, mint törvénytisztelő polgárokat. Ha a test utasítást ad a növekedésre, vagy annak beszüntetésére, a sejtek engedelmeskednek, így az egész szervezetünk hibátlanul működik.

Ám előfordulhat, hogy valamilyen kommunikációs zavar keletkezik a rendszerben, ekkor a sejt nem válaszol az érkező utasításokra, itt kezdődnek a problémák. Minél jobban elszaporodnak ezek az "engedetlen" sejtek, a szervezetnek annál keményebben kell dolgoznia, hogy oxigénnel és üzemanyaggal ellássa őket. Más szóval, ezek a rákos sejtek olyanok, mint a terroristák - önkényes módon azt csinálják, amit akarnak.

Nincs egyetlen specifikus mutáció vagy gén, mely minden rák esetében közös lenne, egy dologban mégis minden rákos sejt egyforma: glükózzal vagy fruktózzal táplálkoznak, a rák fajtájától függően.

A hagyományos kezelésekkel (műtét, kemoterápia, sugárterápia) az a probléma, hogy a rákot genetikai betegségként kezelik, és a tanulmányok többsége is a rákot okozó génekre fókuszál, míg a probléma gyökere metabolikus. A rákok maximum 10 %-a vezethető vissza az öröklődésre.

És ez az, ahol a ketogén diéta belép a képbe. A ketogén diéta egy alacsony szénhidráttartalmú, magas zsír és közepes fehérjetartalmú diéta. Nem csak a rák kezelésében, de fogyókúrában is rendkívül hatékony, hiszen a szervezetet zsírégetésre állítja át. Minimális szénhidrát, sok zsír, és mérsékelt fehérje bevitele mellett a sejtek arra kényszerülnek, hogy ketonokat használjanak fel energiaforrásként glükóz helyett - ezt hívjuk ketózisnak.

Mivel a rákos sejtek üzemanyaga a glükóz vagy fruktóz, olyan étrend szükséges, melyben nem viszünk be olyan táplálékot, mely így vagy úgy cukorrá alakul a szervezetben - ergo kiéheztetjük a rákos sejteket, így azok nem növekszenek tovább.

Hogy miért nem ismerik ezt széles körben az emberek? Miért nem javasolják az orvosok a betegeknek? Ez pusztán gazdasági kérdés. Nincs belőle bevétele a kórházaknak, orvosoknak, gyógyszercégeknek, ellenben a gyógyszerekből és kezelésekből igen. Miért rendelnének el ketogén diétát, ha komoly milliárdokat költhetnek a rák "kezelésére"?

A ketogén diéta kezdetben nem könnyű. Az első néhány napban a szervezet sóvárog a szénhidrát iránt, de amint beindul a ketózis, ez a sóvárgás eltűnik. Ennél az étrendnél a bűnözős napok lehetősége kizárt, már egyszeri magasabb szénhidrátbevitel visszavetheti a ketózist és a gyógyulást.

Mi a baj a túl sok fehérjével?

Bizonyára felmerül benned a fenti kérdés. A fehérje nem cukor, de sajnos nem fogyaszthatsz belőle túl sokat a diéta alatt, hiszen a fehérjét a szervezet képes a rákos sejtek által felhasználható formába alakítani.
A proteintöbblet átalakulásának végső folyamata a májban játszódik le, ahol egy kémiai komponense (piruvát) glükózzá alakul és a véráramba jut. Ez a glükóz is képes táplálni a rákos sejteket.

Egy másik aminosav, a glutamin a glükózzal együtt gyorsíthatja a tumorsejtek növekedését.

Miért hasznos a ketogén diéta?

A ketogén diéta következtében a sejtek és az egész test túlélő módba kapcsol: a test folyamatai lelassulnak, minimalizálódik az energiafelhasználás. A szervezet, és az agy is képes átállni arra, hogy zsírból nyerje az energiát, a rákos sejtek viszont erre képtelenek, hiszen az étrend következtében nem jutnak hozzá azokhoz a forrásokhoz, melyek a növekedésükhöz, szaporodásukhoz kellenek.

Másrészt a ketogén diéta alatt a magas zsírbevitel ellenére kevesebb kalóriát viszünk be, mint bármilyen más diétával. A főleg zsírokból álló táplálékok eltelítenek és hosszú időre feltöltenek energiával. A kevesebb kalória pozitív hatással lehet a vércukorszintre, így a szervezetben lévő gyulladás mértéke is csökkenthető.

D vitamin

A D vitaminnak fontos szerepe van a rák megelőzésében, és a már kialakult rákos megbetegedés során is fontos, hogy kellő D vitaminhoz jussunk. Megfelelő mennyiségű D-vitamin a napozás kivételével csak szintetikusan nyerhető. Ne dőljünk be a nevetséges orvosi ajánlásoknak! Az RDA jelenleg 400 NE, azonban ha ilyen mennyiségű D-vitamint szedünk be, a világon semmi nem változik, sőt, még csökkenhet is a szervezet D vitamin szintje. Célszerű lenne addig, és olyan mértékben szedni ezt a vitamint, míg a vérben a szintje a 40-60 nanogrammot megközelíti.

Alvás

Akár hinnéd, akár nem, az alvás kulcsfontosságú. Ha nem alszol eleget, az felgyorsíthatja a rákos sejtek növekedését.

Este 10 és reggel 6 között a legoptimálisabbak az alvásórák. Nem is gondolnád, de ha 10 után bújsz ágya, növeled a mellrák kialakulásának esélyét.

Stressz

A stressz egy másik fontos tényező, amelyről beszélnünk kell. Gyengíti az immunrendszert és növeli bizonyos rákok kockázatát. Ha tudod, kerüld el a stresszt. Persze tudom, hogy ez nem lehetséges, de próbáld meg csökkenteni. Akár egy sétával, valamilyen videojátékkal, egy könnyű alvással vagy jógával. Találd meg azt az elfoglaltságot, ami a stressz szintedet csökkenti.

Edzés

Azt hitted nincs kapcsolat a testmozgás és rák között? Gondold újra. A mozgás csökkenti a vércukorszintet (ahogyan a ketogén diéta is, tehát ha ötvözöd a kettőt, még nagyobb az esélyed arra, hogy mindenféle rákos megbetegedést elkerülj), mindemellett a rákos sejtek növekedését és terjedését is gátolja.

Az immunsejteket is áramoltatja a testedben - tudod, azok a kis fickók, akik megvédenek minket minden bajtól, beleértve a rákot is.

A ketogén diétával ötvözve jelentősen csökkenti a rák kockázatát, de a gyógyulásban is hatalmas szerepe van.

Érdemes többféle megközelítést alkalmaznod a megelőzés vagy gyógyulás során, amellett, hogy a fenti tényezőket figyelembe veszed.

Kapcsolódó cikkek

Kínai kutatók megtalálhatták a demencia ellenszerét.

Algákkal gyógyíthatják a demenciát?

Idősebb korban nagyobb esélye van demencia kialakulásának. Azonban a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a demencia gyógyítható, mégpedig algákkal.

Allergia - mit tehetünk ellene?

Allergia - mit tehetünk ellene?

A kellemes tavaszi idő beköszöntével, egyre inkább szeretnénk kiszakadni a téli bezártságból és minél több időt a szabadban, friss levegőn tölteni - kirándulni, sportolni, barátainkkal, családtagjainkkal élvezni a nap melengető sugarait.