Egy ágyban vagy külön aludni az egészségesebb?

Sokan, sokféle véleményt formáltak ebben a kérdésben az idők során. A párok egészen 1950-es évekig régimódinak és egészségtelennek tartották a közös ágyat. De vajon miért?
Egy ágyban vagy külön aludni az egészségesebb?

Az 1850-es évektől egészen az 1950-es évekig, csaknem egy évszázadon át tekintették úgy, hogy a különálló ágyak egészségesebb alvást biztosítanak a párok számára, mint a franciaágy. A viktoriánus orvosok álláspontja szerint ugyanis az ágy megosztása rontja az alvás minőségét, ráadásul a rosszabb alvó elszívja benne a jobb alvó életerejét.

Hilary Hinds, a Lancaster Egyetem professzora házassági útmutatásokat és orvosi tanácsokat tartalmazó könyveket, bútorkatalógusokat és regényeket tanulmányozva részletezi, hogyan figyelmeztettek az orvosok az ágymegosztás szörnyű következményeire.

1861-ben William Whitty Hall orvos, miniszter és egészségügyi aktivista, az Alvás, Avagy az éjszakai higiéne című könyvében azt tanácsolta, hogy minden alvónak legyen egy egyszemélyes ágya egy nagy, tiszta, világos szobában. Akiknek ez nem adatik meg, azok egészsége szerinte hanyatlani kezd.

A házaspárok még az 1950-es években is külön, egyszemélyes ágyban aludtak. Úgy tűnik, ezt Hollywood is nagyban befolyásolta, hiszen a világháború alatt és után készült filmek nagyon prűden álltak a szex kérdéséhez. Közönségesnek tartották egy franciaágy megjelenítését a képernyőn, és ez valószínűleg befolyásolt egyes párokat az ágyvásárlásban.

A különálló ágyakat azonban az 1950-es években elkezdték a kihűlt házasság jelének tekinteni. 1956-ban Marie Stopes, a születésszabályozás szószólója szidta az ikerágyakat: „Sokan erőtlenek, ingerlékenyek, álmatlanok és boldogtalanok lesznek tőlük. Az ikerágy az ördög találmánya, aki féltékeny a házasok boldogságára” – írta.

Az 1960-as és 70-es években a társadalom elfogadóbbá vált, és a párok nézetei is megváltoztak az egy ágyban alvásról. Eközben piacra dobták a királyi és királynői méretű ágyakat is.

A széles körben elérhető királynői méretű ágyak – amelyek körülbelül 15 cm-rel szélesebbek és 12 cm-rel hosszabbak, mint a sztenderd franciaágyak – a kényelmes alvásra vágyó párok népszerű választásává váltak.

Érdekes módon az Egyesült Királyságban a királynői méretű ágy még mindig nem létezik, valószínűleg azért, mert már akkor is II. Erzsébet királynő volt az uralkodó, amikor az ilyen elnevezésű ágy kereskedelmi forgalomba került.

Ehelyett az Egyesült Királyságban az ágyak dupla vagy királyi méretben kaphatók, ám a "király" valójában csupán néhány centiméterrel kisebb, mint más nemzetek “királynői”.

Kapcsolódó cikkek

A legjobb alkalmazások a mentális egészség megőrzéséhez

A legjobb mentális egészségügyi alkalmazások

Találd meg a lelki békét a telefonod segítségével!

Függőségek, lemondások – avagy a gumimacik hatalma

Függőségek, lemondások – avagy a gumimacik hatalma

Lemondások. Szakítsunk az alkohollal! Hagyjuk abba a dohányzást. Mintha olyan könnyű lenne! De a gumimacikkal ebben is segítenek!

Utánajártunk: ennyi képernyőidő ajánlott a legkisebbeknek.

Mennyi képernyőidő ajánlott a gyerekeknek?

A szülők sokszor vannak gondban, hogy mennyit engedjék a gyereküket tévézni, számítógépezni. A cikk ebben nyújt hathatós segítséget.