Függőségek, lemondások – avagy a gumimacik hatalma

Lemondások. Szakítsunk az alkohollal! Hagyjuk abba a dohányzást. Mintha olyan könnyű lenne! De a gumimacik ebben is segítenek!
Függőségek, lemondások – avagy a gumimacik hatalma

A bezártság miatt gyakori, hogy fogyókúrába, egészséges életmódba vagy egy szenvedélyünkkel való felszámolásba vágunk bele. Ha már megvan a döntés, néhány napig könnyű kitartani, de utána elkezdünk vágyakozni a „tiltott gyümölcs” iránt. Bármilyen meglepő, ilyenkor segíthet a gumimaci, a heavy-metal és a hideg zuhany.

Ki ne csábulna el egy fogyókúra során egy csokiért, egy hamburgerért vagy egy szeretett, de épp tilos ételért? Tudjuk, hogy amikor a gyereknek megtiltjuk a csokit, magunkat is próbatétel elé állítjuk, hiszen mi is éppen úgy megennénk a csokit, mint a gyermek. Ezért amikor hazajön a suliból cinkostársként félrehívjuk és befalunk közösen egy-egy kocka (szelet, tábla...) csokit! Bűntárssal közösen jobb a „tilosban járni”.

Nem könnyű egyik napról a másikra elsétálni vásárlás nélkül a csokoládépolcok mellett a boltban, nem vásárolni cigarettát vagy nem kattintani az online-játékok START-gombjára. Mindent lassan kell levezetni és hagyni kell, hogy lassan múljanak el a függőségek.

A pszichiáterek kimutatták, hogy az édesség vagy kívánt étel iránti vágyat úgy tudjuk a legjobban csökkenteni, hogy ha pár percig csak szagoljuk az ételt. Minél rövidebb ideig érezzük az illatát, annál jobban kívánjuk, és fordítva: minél tovább érezzük az illatot, annál kevésbé ennénk meg. (Ez az érzés talán a hölgyeknek ismerős lehet, amikor készítik az ebédet, hosszan főzőcskéznek a konyhában, viszont amikor tálalásra kerül a sor, már nem is annyira kívánják!)

Mi is ennek az oka?

A bazális ganglionokat (vagy másnéven törzsdúcokat) az az agyféltekék mélyén található szürkeállomány alkotja. Ez indítja el azokat a pszichológiai és kognitív funkciókat, amely például azt is befolyásolja, hogy egyesek miért utálják a sajtot. A kísérleti alanyoknak egy MRI-gépben kellett feküdniük, miközben különböző sajtokat szagoltattak velük. A gép felvételeket csinált agyi aktivitásukról, és kimutatta, hogy agyunk bazális ganglionjai döntik el, mennyire szeretjük a sajtot.

Tanítani kell a szervezetünket is arra, hogy a csokitorta helyett ezentúl pisztáciát vagy diót fog kapni, a hamburger helyett párolt csirkemellet salátával.

Akinek ez a lassú diéta nem megy, próbálja ki a „sürgősségi programot”, amit kétségtelenül nem az elgyengülő egyéneknek találtak ki. Tegyünk ruhacsipeszt a ruhánkra, vagy egy gumigyűrűt a csuklónkra és nézzünk rájuk, amikor megkívánjuk a tilos ételt. Emlékeztetni fognak, hogy nem szabad megennünk. Ez a felismerés olyan hatással bír, mintha egy jégkockát érintetnének a nyakunkhoz.

Ha úgy gondolod, hogy nehéz a lemondás és már égsz a vágytól, hogy "tilosban járj", próbálj ki az alábbiak közül valamit:

  • kiabálj hangosan

  • egyél egy pici csípős wasabi-szószt

  • zuhanyozz le hideg vízzel

  • hallgass olyan zenét, amit nem kedvelsz (ez sokaknál a heavy-metal)

Ezek egy annyira másfajta ingert adnak a szervezetnek, ami eltereli a figyelmet a függőségről, a vágy érzéséről.

Fontos, hogy ha úgy érzed, hogy ez a vágy leküzdhetetlen, keresd meg magadban azt az okot, ami függőséget vált ki! Miért kívánod annyira azt a csokoládét? (Lehet, hogy akár egy betegség áll a háttérben?) Miért dohányzol? (Lehet, hogy stresszes a munkaköröd? Idegesít a bezártság?) Miért játszol online szerencsejátékot? (A sok pénz hajt?) Ha ezeket felismered, hosszú távon csak ennek tudatában orvosolható a szenvedélybetegség.

Érdemes szembesíteni magad az okokkal és azt „gyógyítani”, kezelni mielőbb. A „gyógyulási folyamat” mindenképp lassú, fokozatos legyen, az elején még semmi gond nincs azzal, ha például bekapsz néhány gumimacit stresszűzőként!

Kapcsolódó cikkek

Utánajártunk: ennyi képernyőidő ajánlott a legkisebbeknek.

Mennyi képernyőidő ajánlott a gyerekeknek?

A szülők sokszor vannak gondban, hogy mennyit engedjék a gyereküket tévézni, számítógépezni. A cikk ebben nyújt hathatós segítséget.

Tippek, tanácsok lelki egészségünk megőrzéséért, ha utazni indulunk

Tippek, tanácsok lelki egészségünk megőrzéséért, ha utazni indulunk

Az utazás egy felszabadító élmény, de ha nem készülünk fel rá kellőképpen, akkor egy óriási stressz lehet. A cikkben tippeket adunk, hogy még az utazás során is megőrizzük a lelki egészségünket.

Függőségek, lemondások – avagy a gumimacik hatalma

Függőségek, lemondások – avagy a gumimacik hatalma

Lemondások. Szakítsunk az alkohollal! Hagyjuk abba a dohányzást. Mintha olyan könnyű lenne! De a gumimacikkal ebben is segítenek!