Miért hasznos a meditáció?

Talán elgondolkodtál azon, hogy miért jó neked a meditáció?
Miért hasznos a meditáció?

A meditációnak számos hatása van, a nyugtató hatásától kezdve a stressz és a szorongás oldásáig. Akár kezdő, akár tapasztalt meditáló vagy, a következő tippek segítenek abban, hogy még ma elkezdj meditálni. Olvasson tovább, hogy többet megtudjon a meditáció előnyeiről, és arról, hogyan segíthet a mindennapokban. A meditáció előnyei számtalanok, így mindenképp érdemes kipróbálni.

Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a meditáció segíthet jobban koncentrálni, ami elengedhetetlen azok számára, akik figyelemzavarokkal küzdenek. Amellett, hogy csökkenti a stressz-szintet, a meditáció javítja az alvásunk minőségét. Kutatások azt is kimutatták, hogy a meditáció csökkentheti a függőség hatásait. A meditációról még az is kiderült, hogy segít a függőségek, például a cigaretta és az alkohol kezelésében. Még a krónikus betegségek okozta fájdalmat is csökkentheti. A meditáció nagyszerű módja a függőségek negatív hatásainak csökkentésére.

Filip Raes egyik tanulmánya kimutatta, hogy a rendszeres meditáció csökkentette a depressziót, a negatív gondolkodást és a stresszt egy 400 serdülőből álló csoportban. A meditáció hangulati ingadozásra gyakorolt hatása hasonló az antidepresszánsokéhoz. A jóga és a meditációs tréning a terhes nők számára is előnyös. A mindfulness meditáció gyakorlása csökkenti a hangulatingadozásokat és elősegíti a biztonságos kötődést az újszülötthöz. Miért jó tehát a meditáció?

A stressz és a szorongás csökkentése mellett a meditáció jótékony hatása a gyermekekre még ennél is szélesebb körű lehet. A meditáció segíthet a kisgyermekek agyának fejlődésében és abban, hogy megtanuljanak megbirkózni a mindennapi stresszhatásokkal. Azok a gyerekek például, akik a mindfulness meditációt gyakorolják, jobban teljesíthetnek a tanulmányi eredményekben, javíthatnak az ételválasztásukon és szociálisan tisztelettudóbbak lehetnek. Sőt, a meditáció segíthet az önbizalom erősítésében és az önbecsülés növelésében. Még az is jó ötlet lehet, ha az iskolások az osztályteremben gyakorolják a meditációt.

A különböző kultúrákban és hagyományokban számos meditációs technikát fejlesztettek ki. Mindegyiknek ugyanaz a célja: az elme megnyugtatása és a belső béke elérése. A meditáció egyes típusai különböző érzékszervek, például a szem és a fül használatát foglalják magukban, míg mások egyetlen, konkrét gondolatra vagy mantrára összpontosítanak. Egyes meditációs típusoknál az elmét arra utasítják, hogy minden új gondolat után álljon meg. A cél az, hogy tudatában legyünk a jelen pillanatnak, és hagyjuk, hogy a gondolatok ítélkezés nélkül elhaladjanak.

Kapcsolódó cikkek

Tippek, tanácsok lelki egészségünk megőrzéséért, ha utazni indulunk

Tippek, tanácsok lelki egészségünk megőrzéséért, ha utazni indulunk

Az utazás egy felszabadító élmény, de ha nem készülünk fel rá kellőképpen, akkor egy óriási stressz lehet. A cikkben tippeket adunk, hogy még az utazás során is megőrizzük a lelki egészségünket.

A csend nagyon fontos egészség szempontból

A csend nagyon fontos egészség szempontból

Hogyan segít a csend abban, hogy egészségesek maradjunk? A tökéletes nyugalom fontos a testnek, és a léleknek. Mégis sokan elfelejtették élvezni a csendet.

Függőségek, lemondások – avagy a gumimacik hatalma

Függőségek, lemondások – avagy a gumimacik hatalma

Lemondások. Szakítsunk az alkohollal! Hagyjuk abba a dohányzást. Mintha olyan könnyű lenne! De a gumimacikkal ebben is segítenek!