Milyen vitaminokra van szükség terhesség alatt?

Cikkünkből megtudhatod, melyek azok a vitaminok, melyekre fokozott szükséged van terhességed alatt, és sok esetben önmagában az elfogyasztott ételekből nem tudnád pótolni.
Milyen vitaminokra van szükség terhesség alatt?

A cikk az egeszsegvalasz.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Tényleg szükség van vitaminok szedésére terhesség alatt?

Igen. Akármilyen változatos is az étrendünk, sajnos önmagában az elfogyasztott táplálékból nehéz bevinni az összes szükséges vitamint, ásványi anyagot, amire a babának szüksége van.

Sokan már a terhesség tervezésekor elkezdik a vitaminok és ásványi anyagok szedését. Speciális étrend, egészségügyi problémák, vagy korábbi terhességi komplikációk esetén különösen javasolt a vitaminpótlás, különösen akkor, ha a kismama:

  • Vegetáriánus vagy vegán

  • Valamilyen étel intoleranciában szenved

  • Dohányzik, alkoholt fogyaszt vagy kábítószerekkel él

  • Valamilyen krónikus betegségben szenved

  • Korábban gyomor bypass műtéten esett át

  • Ikerterhes

Melyek azok a vitaminok, melyeket az elfogyasztott táplálékból nem lehet 100 %-osan fedezni?

A magzatvédő vitaminok két elengedhetetlen összetevője a folsav és a vas, hiszen ebből egyrészt emelt dózisra van szükség terhességben, másrészt táplálékkal nem pótolható elégségesen.

Folsav

Czeizel Endre professzornak hála, a világ mára ismeri a folsav fontosságát terhesség alatt. Ez a vitamin akár 70 %-al képes csökkenteni az idegcső záródási rendellenességek gyakoriságát, emellett a farkastorok és bizonyos szívbetegségek előfordulását is csökkenti. Az édesanyára is jótékony hatást fejt ki, csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát.

Kutatások kimutatták, hogy a folsav kevésbé hatékonyan hasznosul, mint a folát. Éppen ezért célszerű olyan terhesvitamint beszerezni, amely a B9 - vitamint az utóbbi formában tartalmazza.

Vas

A legtöbb kismama nem jut hozzá a szükséges vasból pusztán az étkezéseiből, de mivel a szervezet igénye megnövekszik terhességben, pótolni kell. A vashiányos vérszegénység koraszülést, alacsony születési súlyt és halvaszületést okozhat.

Milyen egyéb tápanyagokra van szükség, amit nem tartalmaz minden terhesvitamin?

Kalcium

A terhesvitaminok bizonyos százaléka tartalmaz kalciumot, de előfordulhat, hogy nem az elegendő mennyiségben. A baba csontozatának, fogazatának, idegeinek és izmainak (beleértve a szívizmot) fejlődéséhez feltétlenül szükséges.

Esszenciális zsírsavak

Magyarországon 2 típusú terhesvitamin kivételével a készítmények egyáltalán nem tartalmaznak omega -3 zsírsavakat (DHA és EPA), holott ez nagyon fontos lenne a magzat agyának, idegeinek és szemeinek fejlődése szempontjából.

A tengeri halak és herkentyűk kiváló DHA és EPA forrás, de óvatosan kell fogyasztanunk őket, tekintve, hogy egyes állatokban felhalmozódhat a higany.

A megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav bevitele elengedhetetlen a terhességben, éppen ezért érdemes megfontolni ilyen étrendkiegészítő szedését, vagy olyan terhesvitamint választani, mely tartalmazza.

D-vitamin

A magzat csontjainak és fogainak fejlődéséhez a D vitamin elengedhetetlen. Ha nem jut az anyai szervezetből elegendő mennyiségű D vitaminhoz, akkor megszületésekor fokozott veszélynek lesz kitéve: csontjai rendellenesen növekedhetnek, fizikai fejlődése megkéshet.
A D vitamin nem csak a babának, a mamának is jó. Hiányában megnő a terhességi magas vérnyomás és terhességi diabétesz kockázata.

Mikor kell elkezdeni a vitaminszedést?

Amint a kismama tudomást szerez a terhességéről, azonnal.

A folsav/folát elengedhetetlen a terhesség korai szakaszában, tehát már a terhesség tervezésekor célszerű elkezdeni a szedését.

Sok orvos javasolja a terhesvitaminok szedését szoptatás alatt is.

Melyik a legjobb terhesvitamin?

A Magyarországon kapható terhesvitaminok összetétele változatos. A terhesgondozás első alkalmával érdemes megkérdezni a kezelőorvost, ő mely készítményt javasolja.

Vigyázat! A nagy dózisban szedett A vitamin rendellenességeket okozhat, ezért olyan készítményt válasszunk, mely ezt csak kis adagokban tartalmazza, azt is lehetőleg béta-karotin formájában.

Kapcsolódó cikkek

Milyen vitaminokra van szükség terhesség alatt?

Milyen vitaminokra van szükség terhesség alatt?

A terhesség, egy áldott állapot. Egy olyan állapot, amikor fokozottan ügyelni kell a vitaminok és tápanyagok bevitelére. Mutatjuk is, hogy milyen vitaminokra van szükséges, ha kismama vagy.

7 dolog, amit senki sem mondott el neked a terhességről - A terhesség kellemetlen velejárói - Kellemetlen terhességi tünetek

7 dolog, amit senki sem mondott el neked a terhességről

A terhesség, áldott állapot. Igen, valóban az, de azért van néhány kellemetlen velejárója. Amit eddig te sem tudtál, merthogy ezekről csak kevesen beszélnek.

Segíthet a helyes étrend a teherbeesésben? - Étkezés a terhesség előtt és alatt

Segíthet a helyes étrend a teherbeesésben?

Manapság sokan küzdenek azzal a problémával, hogy csak nehezen esnek teherbe. A megfelelő táplálkozás segíthet a teherbeesésen? A cikkben erre keressük a válaszokat.