Egészségesebbek az elektromos fűtési rendszerek a hagyományos fűtési megoldásoknál?

Bemutatjuk az előnyeiket.
Egészségesebbek az elektromos fűtési rendszerek a hagyományos fűtési megoldásoknál?

Az elektromos fűtőfóliák használatának számos előnye lehet, mint például az olcsóbb és egyszerűbb telepítés, olcsóbb működtetés, nem igényel karbantartást, de lehet hasznuk az egészségünkre nézve is?

Bizony, az elektromos padlófűtés például a fűtőfólia, azaz fűtőszőnyeg vagy fűtőfilm több okból is egészségesebb, mint a hagyományos fűtési rendszerek. Egyrészt, az elektromos fűtés használata közben nem keletkezik égéstermék, mint például a gázfűtés vagy a kazánok használata közben. Az égés során káros anyagok szabadulnak fel a levegőbe, például szénmonoxid, nitrogén-oxidok és még számos más egészségre káros anyag. Ezek irritálhatják a tüdőt és a légutakat, súlyosbíthatják az asztmát, vagy más légúti megbetegedéseket is okozhatnak - hangsúlyozza Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke.

Másrészt az elektromos fűtés közvetlenül a falba vagy padlóba épül, és közvetlenül adja át a hőt az anyagoknak, amelyek körül veszik. Nem okoz légmozgást, amely allergiásoknál vagy asztmásoknál problémát jelenthet. A hagyományos fűtési rendszerek (pl. radiátorok vagy légfűtés) a levegőt fűtik fel, és ezáltal port és számos allergén anyagot mozgatnak meg, amelyek egészségkárosító hatásúak lehetnek. Emellett az elektromos fűtés egyenletes hőt biztosít, így a levegőben kevesebb porszem és allergén van, ami hasznos lehet azoknak, akik allergiásak vagy érzékenyek a levegőben lévő szennyezőanyagokra.

Az elektromos fűtés lehetővé teszi a hőmérséklet jobb ellenőrzését és szabályozását, ami segít elkerülni a túlfűtést és a túl száraz levegőt, amelyek számos egészségügyi problémát okozhatnak, például fejfájást, bőrirritációt és légúti irritációt. Az elektromos fűtés továbbá egyenletes hőt biztosít a helyiségben, így elkerülhető a hőmérsékleti ingadozások és az állandó hőmérséklet biztosítja a kellemes hőérzetet. Ezzel szemben a hagyományos fűtési rendszerek általában légáramlást hoznak létre, amely változó hőmérsékleti zónákat eredményezhet a helyiségben, ami kellemetlen lehet a lakók számára.

Az elektromos fűtőfóliák nem balesetveszélyesek. A hagyományos fűtési rendszerek esetében sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy valami baleset történik velünk. Minden fűtési szezonban hallhatunk pár emberről akit szén-monoxid mérgezéssel vittek kórházba. Az olyan fűtőrendszerek, mint a gáz- vagy olajfűtés, szén-monoxid kibocsátást okozhatnak, amelyeket nem lehet látni vagy érezni, ha nincs megfelelő szén-monoxid szint jelző készülék, ami riaszt, ha túl magas koncentrációban van jelen a levegőben, az halálos is lehet.

Az olaj- vagy fatüzelésű kályhák akár tüzet okozhatnak, ha nem megfelelően használják azokat, vagy ha nincsen rendesen karbantartva és valamilyen meghibásodás lép fel bennük. Az elektromos fűtőszőnyegek használata közben ilyen balesetek nem történhetnek. Ráadásul csendesebbek is, mint a hagyományos fűtési rendszerek, amelyek zajos csövekkel és ventilátorokkal rendelkeznek. Ami miatt kisebb lesz otthonunkban a zajszennyezés, és kellemesebb lesz a hangulatunk.

Kapcsolódó cikkek

11 tipp az allergénmentes otthonért - tippek téli allergia ellen

11 tipp az allergénmentes otthonért

Az otthonunkban, a lakásunkban nagyon sok allergiát okozó dolog lehet. A cikkben tippeket adunk, hogyan tehetjük az otthonunkat allergénmentessé.

Alvást segítő táplálékok - mit együnk, hogy jobban aludjunk?

Alvást segítő táplálékok - mit együnk, hogy jobban aludjunk?

A rosszalvóknak jó hír, hogy léteznek olyan élelmiszerek, amelyek segítenek az elalvásban.

Seb ellátása - Így kezeld megfelelően a hétköznapi sebeket és sérüléseket

Seb ellátása - Így kezeld megfelelően a hétköznapi sebeket és sérüléseket

Kisebb sérülésekkel, sebekkel fölösleges orvoshoz menni. Mi magunk, a saját otthonunkban is elláthatjuk a kisebb sérüléseinket. Mutatjuk is, hogyan!